kutyafajtak.hu

Majom pincsi kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/majom-pincsi-kutya#sigProId1dc2f436a5

A fajta 15.században Németországban alakult ki, és a 17.századtól kezdődően gyorsan elterjedt más európai országokban is. A kutyát eredetileg patkányfogásra tenyésztették, ami igen keresetté tette a boltok és istállók tulajdonosai körében. Napjainkban a majompincsit ideális társasági kutyaként tartják számon. A kutya jellegzetes külsejének köszönheti nem kevésbé jellegtelen nevét is, angolul Monkey Pinscher-nek hívják, franciául pedig Diablotin Moustachu-nak, azaz "bajuszos kisördögnek". Más európai országokhoz hasonlóan a két világháborút követően a kihalás szélére került, de amerikai és angol tenyésztők megújították, és ez újjáélesztette e kedves kis kutyák iránti érdeklődést és keresletet is.

Testi adottságok

A majompincsi kis termetű, de igen vakmerő kutya. Mókás külsővel és vidám természettel rendelkezik. A kisméretű majompincsi megengedett méretei különböző országok szövetségeinek előírásai szerint eltérőek lehetnek, de az elfogadott marmagasság általában 25-30 cm. Szőre durva tapintású, sűrű, bozontos, a törzsön rövidebb, mint a test többi részén. Színe fekete, fekete aljszőrzettel.

Jellem és alkalmazkodóképesség

A majompincsi feltűnően vakmerő és semmitől sem fél. Kis mérete ellenére hatékony házőrző, számtalan történet kering arról, hogyan szállt szembe a majompincsi a nála sokkal nagyobb testű állatokkal is. Szórakoztató, bolondos és igen pajkos eb, aki az otthoni környezethez könnyen alkalmazkodik, a családtagokkal szemben nagyon kedves, de idegenekkel szemben bizalmatlan.

Gondozás és testmozgás

A majompincsi gondozása elsőre bonyolultnak tűnhet, de elegendő, ha szőrzetét időnként átfésüljük, és héthavonta elvisszük kutyakozmetikushoz. Fogainak állapotát rendszeresen ellenőrizzük. E kisméretű kutya beéri a napi rövidebb sétákkal, amelyek viszont elengedhetetlenek egészsége és jó közérzete megtartásához. Kisebb mozgásigénye miatt a majompincsi városi lakásban is tartható.

Származási ország: Németország

Eredeti feladata: kártevőirtó

Marmagassága: 25-30 cm

Súlya: 4-6 kg

Jelleme

A majompincsi eleven, barátságos és éber kutya. Kedves állat, amely igen hűséges a gazdájához és a családjához. Meglepően jó őrkutya, s ugatni is szeret.

Társas viselkedése

A fajta jól kijön a gyerekekkel, feltéve, hogy azok tiszteletben tartják, nem bosszantják és nem bánnak vele játékszerként. Általában más kutyákkal is jól megfér, bár nem szívesen osztozik a gazdáján és a családján más kutyákkal.A macskákkal és más háziállatokkal rendszerint nincs gondja, feltéve, hogy a kölyökként kellemes tapasztalatokat szerzett velük. Jó őrkutya, az idegenekkel szemben tartózkodó.

Szőrzetápolási igénye

Ennek az érdes szőrzetű fajtának a szőréből - a jellegétől függően - évente legalább kétszer kell kiszedegetni az elhalt szálakat. Ezt a munkát kézzel kell elvégezni; ezáltal az új szőrszálaknak is lesz helyük a növekedésre. Ettől eltekintve a fajta nem sok gondozást igényel, csak a szakállát és a bajuszát kell rendszeresen fésülni. Néha a szem sarkában is nőnek szőrszálak, amelyek irritálhatják a szemgolyót; ezeket a szőrszálakat a lehető leggyorsabban el kell távolítani.

Tanítása

A majompincsi igen értelmes kutya, amely gyorsan megjegyzi a különböző parancsszavakat. A tanítása során fontos az egyértelműség és a következetesség, s a gyakorlás közben időnként játszani is kell vele, hogy a tanulás hosszabb távon is élvezetes maradjon számára.

Mozgásigénye

A fajta mozgásigénye átlagos. Ez a kutya általában jól alkalmazkodik a körülményekhez.

Alkalmazásai

A majompincsit általában társként tartják, s ma már csak ritkán kap lehetőséget eredeti feladatára végzésére, a patkány- és egérirtásra - de ha módja van rá, megteszi.

Egyéb: 150 évvel ezelőtt még azt hitték, hogy ez a bozontos kis törpe majom és pincsi keresztezése, innen ered a neve. Kerek fejével, rövid orrhátával és nagy, kerek, kidülledt szemével teljesen kilóg a schnauzer-pinscher családból. Strebel 1905-ben még említett egy selymes szőrű majompincset, amely addigra azonban már kihalt. Ma kemény és sűrű szőrzetet kívánnak meg durva, csillag alakban elálló sörénnyel a fejen, amely a szakállal és a drótkefeszerűen elálló szemöldökkel kihangsúlyozza a jellegzetes "majomarcot". A magasan tűzött fül lehet álló vagy visszahajló. Idegenekkel szemben elutasító, időnként indulatos jelleme és nem éppen megnyerő neve miatt nem sokan szeretnek bele első pillantásra. Ugyanakkor gazdájának szerető, kissé karcos társa, fejlett személyiséggel. Nagyon éber és sokat ugat. Ettől eltekintve kezelhető mérete miatt ideális szobakutya magas várható élettartammal. Gondozása a fejszőrzet fésülésén és a testszőrzet rendszeres trimmelésén kívül egyszerű. Alkalmazkodó lakótárs, amely a városi parkban is kitombolja magát, de kiadós túrákat is végigcsinál. Sajnos ez a finom fajta nálunk ritka, túl kicsi a tenyészbázisa. Annál kedveltebb az angolszász és a skandináv országokban. A majompincs valószínűleg közeli rokonságban áll a belga griffonokkal.

Kategória: Ölebek, házi kedvencek / Német kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz