kutyafajtak.hu

{flike}

Máltai selyemkutya, máltai pincsi

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/maltai-selyemkutya#sigProId638b23c92a
Magyar / idegen név:Máltai selyemkutya, máltai pincsi /
Maltese, Maltese Lion dog
Származási hely / feladat:Olaszország, Málta / öleb
Marmagasság / Súly:20-25 cm / 3-4 kg
Várható életkor / alomszám:13-15 év / 2-4 kölyök

A máltai selyemkutya valószínűleg a legrégebbi törpe kutyafajta. Ősidők óta az emberek kedvence, amit ki is érdemel szeretetreméltó, kedves, ragaszkodó jellemével, kiváló alkalmazkodókészségével, agressziótól teljesen mentes, barátságos természetével. Selymes, ragyogóan fehér szőrzete igazán elbűvölővé teszi ezt a bárhová magunkkal vihető, senkit sem zavaró, engedelmes kis kutyát.

A máltai selyemkutya pincsi története

Ugyan a mediterrán szigetről származik kapta a nevét, de a máltai selyemkutya története több ponton is homályos. Feltételezik, hogy eredetileg Ázsiából, a föníciai kereskedőkkel került a Földközi-tenger térségébe. A származása körüli problémát az okozza, hogy a kutya latin neve Canis Melitae, Melita pedig nemcsak Málta ókori neve, hanem egy szicíliai városé is volt. Később azt tartották valószínűnek, hogy Málta szigete szerepelhet a kutya nevében, bár az egész térségben, főleg a kikötővárosokban ismert volt – a gabonarakományok rágcsálóit irtotta. Mindenesetre a létezésére utaló leleteket már Kr.e. 2000 körülről ismerünk.

A fajta küllemének kialakulása Kr.e. 500-ra tehető. Arisztotelész is írt róla: "...apró fajta, amely alacsony termete ellenére tökéletesen arányos." A máltai selyemkutya nagy népszerűségnek örvendett az ókori görögök és rómaiak között is. Számtalan olyan edény és cseréptöredék maradt ránk, amely kicsi, hosszú szőrű kutyákat ábrázol. Egy római költő verset is írt Málta egyik római kormányzójának, Publiusnak az ebecskéjéről. A máltai pincsi neve Issa volt: "Issa szeplőtlenebb, mint egy galamb csókja, Issa gyengédebb, mint egy hajadon, Issa értékesebb az indiai gyémántoknál..."

A 18-19. században sok festő örökítette meg a máltai selyemkutyát előkelő hölgyek ölebeként, pl. Sir Joshua Reynolds, az egyik legnagyobb angol arcképfestő Nelly O'Briant ábrázoló, 1763-ból származó képén. Igen korán, már az 1800-as évek végén törzskönyvezték máltai selyemkutya néven.

A máltai selyemkutya megjelenése

A máltai selyemkutya megjelenése igazán elragadó, a színe feltűnően fehér. A kanok marmagassága 21-25 cm, a szukáké 20-23 cm. A súlya 3-4 kg közötti. Kis termetű, hosszúkás testű kutyafajta. Koponyája széles. Arcorri része rövid. Orrháta egyenes. Szeme kerek és sötét. Füle középhosszú, selymes szőr borítja. Orrtükre fekete. Nyaka rövid, lebernyegmentes. Lába rövid és egyenes. Mancsa kicsi, karmai feketék. Háta egyenes, erős, ágyéka izmos. Farkát hátára görbítve tartja. Szőre a földig ér, de elég sokan hordják kutyakozmetikushoz, hogy röviden tartsák.

A máltai selyemkutya jelleme, tulajdonságai

A máltai selyemkutya jelleme vidám, élénk, játékos, nagyon ragaszkodó. Értelmes, szelíd, kedves, engedelmes kutyafajta. Készséges és barátságos – egy igazán szeretni való kis kutya. Érzékeny természete van, a szigorú szavak nagyon mélyen érintik. Ugyanakkor kiegyensúlyozott, csak ritkán ideges, s az agresszivitás nagyon messze áll tőle. Erősen ragaszkodik a gazdájához és a családjához, nem szereti, ha egyedül marad. Erre nincs szükség, mivel kis termete és kiváló alkalmazkodókészsége miatt a gazdája gyakorlatilag bárhová magával viheti. Kifutóban való tartásra egyáltalán nem alkalmas. Csak akkor ugat, ha valami nincs rendben.

A máltai pincsi társas viselkedése

A máltai pincsi nagyon társaságkedvelő eb, kiválóan megfér a többi kutyával, a háziállatokkal és a gyerekekkel. A gazdának oda kell figyelnie rá, hogy a kicsi gyerekek ne játsszanak túl vadul vele. A látogatókat általában lelkesen szokta üdvözölni.

A máltai selyemkutya szőrzetápolási igénye

Bár a máltai selyemkutya szőrzetápolási igénye nem kicsi, van azonban ennek a kutyafajtának egy nagy előnye is: nem vedlik. Szőrzetének hosszúnak, földig érőnek kell lennie, s a háton választékot kell képeznie. A fejen lévő hosszú szőrszálakat hajgumival szokták feltűzni. A szőrzetet mindennap alaposan át kell kefélni, és rendszeresen meg is kell mosni. Igen hosszú időt vesz igénybe kiállításra alkalmas állapotban tartani a szőrzetet. A versenyző máltai pincsi tincseit beolajozzák és papírhengerekre csavarják fel, hogy a szőrszálak ne töredezzenek. Ha családi kutyaként tartjuk a pincsit, a szőrzetét időnként valamivel rövidebbre lehet nyírni, hogy könnyebb legyen ápolni. Előfordulhat, hogy a szeme sarkában is szőr nő, az ilyen szőrszálakat ajánlatos eltávolítani, hogy ne irritálják a szemet. A máltai selyemkutya pofáján időnként könnyfoltok is kialakulhatnak, ezt erre a célra készült oldattal akadályozhatjuk meg.

A máltai pincsi tanítása

A máltai pincsi tanítása viszonylag könnyű. Igen gyorsan tanul, főleg, ha az utasításokat következetes, egyértelmű módon és vidám hangon kapja, a kívánatos viselkedést pedig jutalmazzuk. Mivel nagyon érzékenyen reagál a szidásra, a szigorra, a lakásban uralkodó hangulatra, nem szabad kemény módszerekkel nevelni.

A máltai selyemkutya mozgásigénye

A máltai selyemkutya mozgásigénye alacsony, nem igényli a hosszú sétákat, de ha a gazdája szeret gyalogolni, a kutya szívesen elkíséri. Nem kell attól félni, hogy elszökik, mivel nem szereti szem elől veszíteni a gazdáját. A lakásban teljesen nyugodtan viselkedik, ezért az idősek ideális társa lehet.

A máltai pincsi alkalmazásai

A máltai pincsi elsőrangú luxuskutya. A család és a gyerekek kedvence, elsősorban nőknek, illetve időseknek ajánlható. Etetése, nevelése, sétáltatása nem okoz nagy gondot. Ideális szobakutya, kellemes társ. Azt tudni kell róla, hogy rosszul tűri a zűrzavart, a legjobban harmonikus környezetben érzi magát.

Kategória: Ölebek, házi kedvencek / Máltai kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz