kutyafajtak.hu

Manchester terrier kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/manchester-terrier-kutya#sigProId6d5444bb38

Mint ahogy a neve is mutatja, ez a kutya Manchesterből, Anglia északnyugati részéről származik. Itt tenyésztették ki a 18.században, rágcsálóvadászatra. Minden versenyt megnyert azzal, hogy ő vadászta le a legtöbb rágcsálót a legrövidebb idő alatt, ezzel még híresebb lett.

Testi adottságok

Masszív, erős, mégis elegáns. Ideális marmagassága 40-41 cm, a szukák valamivel kisebbek. Feje hosszú és keskeny, koponyája lapos, arcorra szája felé keskenyedik. Sötét szeme kicsi és csillogó, tekintete élénk és okos. Szőrzete durva, rövid, fényes és testhezálló; színe élénk fekete, jellegzetes tűzszínű, karakteres foltokkal a lábakon és a hason.

Jellem és alkalmazkodóképesség

Okos és intelligens kutya, amely konoksága ellenére sikeresen nevelhető. Családjához hűséges, főleg a gyerekeket kedveli, ezért nagyszerű házi kedvenc. Gond nélkül alkalmazkodik, otthonát nagyon szereti.

Gondozás és testmozgás

Rövid és sima szőre a többi terriertől eltérően nem igényel különösebb gondozást, mivel tiszta és egészséges eb. Célszerű házban tartani, mert a hideget nem tűri. Nincs szüksége sok mozgásra, de néha engedjük egy kicsit futkározni a szabadban. Ha kirándulni visszük magunkkal, mindig legyünk óvatosak, hiszen az eredetileg vadászatra tenyésztett kutya könnyen elcsavaroghat az erdőben.

Származási ország: Anglia

Eredeti feladata: patkányfogó kutya

Marmagassága: 38-41 cm

Súlya:

Jelleme

A Manchester terrier lelkes, értelmes, szeret tanulni, eléggé mozgékony, sportos és ügyes. Nagyon eleven és bátor, s csak ritkán ideges vagy agresszív. Kiváló házőrző, csak akkor ugat, ha az valóban szükséges. Szorosan kötődik a gazdájához és a családjához.

Társas viselkedése

Általában jól kijön a gyerekkel, a fajtársaival szemben viszont néha domináns viselkedésű lehet. Kiváló patkány és vakondfogó, s mivel a vadászösztöne igen jó, nagyon fontos, hogy a macskákhoz és egyéb háziállatokhoz már egészen kicsi korától kezdve hozzászoktassák - ha ez megtörténik, gond nélkül élhet velük egy fedél alatt. A Manchester terrier nem különösebben nagy termetű kutya, de ha úgy érzi, hogy a gazdája vagy családjának valamely tagja veszélybe került, azonnal közbelép. Rendes körülmények között az ismerősökkel és ismeretlenekkel szemben egyaránt barátságos viselkedésű.

Szőrzetápolási igénye

A Manchester terrier szőrzete nem igényel különösebben sok törődést. Igen rövid, és alig hullik. A vedlési időszakban gumikefével lehet a legkönnyebben kikefélni bundájából az elhalt és kilazult szőrszálakat. Ezután érdemes egy nedves kopókesztyűvel is áttörölni, hogy szebben csillogjon a szőre. A füleket tisztán, a karmait röviden kell tartani.

Tanítása

Ez az értelmes eb nagyon szeret gazdája kedvében járni, és viszonylag gyorsan tanul. Jól reagál gazdája hanghordozására.

Mozgásigénye

Meglehetősen mozgékony fajta, ezért sok mozgásra van szüksége. A szokásos napi sétákon felül rendszeresen lehetővé kell tenni számára, hogy póráz nélkül szaladgáljon és játszadozzon. Igen gyorsan tud futni, és ezt a sebességet hosszú ideig tudja tartani.

Alkalmazásai

Soha nem volt jobb patkányfogó kutya, mint a Manchester terrier. Egykor azért tenyésztették, hogy aztán fogadásokat köthessenek, melyik kutya kap el több patkányt. Ha csak lehetősége van rá, nem mulasztja el bebizonyítani, hogy ezt a képességét azóta sem felejtette el, s ezzel igen hasznos lehet a gazdaságban vagy az istálló körül. Eléggé ritka fajta, ma már főként társként tartják. Kiváló teljesítményre képes azonban a sportokban is, például az ügyességi próbákban vagy a labdázásban (flyball), s az engedelmességi próbákon is eredményes lehet.

Kategória: Terrierek / Angol, Brit kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz