kutyafajtak.hu

Markiesje kutya

Származási országa: Hollandia
Eredeti feladata: öleb
Marmagassága: 35 cm

Jelleme

A markiesje érzékeny, értelmes, eleven és játékos kutya, amely nagyon szeret gazdája kedvében járni. Éberen figyel a veszélyre, ezért kiváló házőrző. A szabadban meglehetősen mozgékony és lelkes, a lakásban viszont többnyire nyugodtan viselkedik. Igen erősen kötődik a gazdájához és családjához, s szereti, ha része lehet a család mindennapi életének. Nem kedveli, ha magára hagyják - de ez általában nem is szükséges, hiszen kis mérete és remek alkalmazkodókészsége miatt a gazdája gyakorlatilag bárhová magával viheti.

Társas viselkedése

Ez a kutya természetéből adódóan jól kijön a fajtársaival éppúgy, mint a háziállatokkal. Sőt rendszerint a gyerekekkel is jól megfér, az idegenekkel szemben pedig barátságosan viselkedik, de számára mindig a családja az első.

Szőrzetápolási igénye

A markiesje szőrzetét rendszeresen kell gondozni, viszont egy-egy alkalom nem tart sokáig. A gubancolódás elkerülésére, valamint az elhalt és kilazult szőrszálak eltávolítására elég, ha rendszeresen kikefélik a szőrzetet. A hallójáratokat rendszeresen ellenőrizni kell, a karmait pedig röviden kell tartani.

Tanítása

E kutyák tanítása nem jelenthet gondot. Értelmes, szívesen tanul, szeret gazdája kedvében járni. A legjobb eredményeket a vidám, következetes és változatos nevelés biztosítja.

Mozgásigénye

A markiesje mozgásigénye átlagos. Szívesen elkíséri gazdáját a sétáira, akár pórázra követve a városban, akár póráz nélkül a szabad természetben. A kertben szívesen labdázik. A lakásban rendszerint nyugodt.

Alkalmazásai

A markiesjét szinte kizárólag társként tartják, és erre tökéletesen meg is felel. Szakértő felügyelet mellett remek eredményeket érhet elé egyes kutyás sportokban, például a labdázásban (flyball) vagy az ügyességi próbákban.

Egyéb tudnivalók

A fajtával ritkán találkozni származási országán kívül, mivel a tenyésztők nem szívesen adják más országba a kölyköket, amelyekre odahaza is oly nagy szükség van a markiesje további tökéletesítéséhez. Sőt, még Hollandiában sem nevezhető gyakorinak. A mindenütt megtalálható markiesje-szerű kutyák - a fajta szövetség jóváhagyása után - felhasználhatók a tenyésztéshez. A markiesjét 1999-ben Hollandiában nemzeti fajtaként ismerték el, de a nemzetközi szervezetek nem ismerik el!

Egyéb: XVII. és XVIII. századi holland festményeken gyakran feltűnik egy fekete, spánielszerű öleb fehér jegyekkel. Még az első világháború előtt így írt róla a holland kinológus Toepoel: "Bár fajtaként sohasem tenyésztették, még mindenhol láthatjuk, nem fajtatisztán, természetesen. Valószínűleg még lehetne rehabilitálni a fajtát." Ezt az indítványt valósította meg 1978-ban Mia van Woerden, és teljes lelkesedéssel belevágott a visszatenyésztési programba. Hollandiában valóban sok markiesjéhez hasonló kutya élt még, és sikerült neki felépíteni a tenyészállományt. Alapos vizsgálat után még mindig átvesznek a tenyésztési programba olyan kutyákat, amelyek megfelelnek a fajta típusának, hogy elkerüljék a beltenyésztés veszélyeit. 1985-ben a markiesje előzetes hivatalos elismerést ért el, és hazájában egyre növekvő népszerűségnek örvend. A markiesje elegáns, finom testfelépítésű, de nem törékeny kis kutya a törpe kutyák jellemzői nélkül. Nyugodt, intelligens, társaságkedvelő és tanulékony. Jellemző rá önérzetes, ugyanakkor szelíd arckifejezése. A markiesje semmi esetre sem lehet ideges, félénk csaholó. Sokkal inkább kezelhető, gyengéd, alkalmazkodó társ és kitartó túrázó. A szurokfekete, fényes, egyenes, hosszú szőrt könnyű gondozni. Markiesjéket nem adnak el külföldre!

Kategória: Ölebek, házi kedvencek / Holland kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz