kutyafajtak.hu

Nagy münsterlandi vizsla kutya

Származási országa: Németország

Eredeti feladata: vadászkutya

Marmagassága: 58-65 cm

Jelleme

Ez a kutya rendkívül értelmes, és dolgozni is szeret. Nagyon kitartó, kiváló a szaglása, meglehetősen szívós és bátor. Néha kissé domináns viselkedésű lehet. Kifejezetten éber, és ha bármi szokatlant észlel, azt ugatással jelzi. A családjához nagyon ragaszkodik, és tagjaival szemben igen kedves. Ha a családot veszély fenyegeti, vagy ha távollétükben hívatlan vendég jelenik meg az otthonukban, a nagyon münsterlandi vizsla meggyőző házőrzőként lép fel.

Társas viselkedése

A nagy münsterlandi vizsla általában elég jól megfér a fajtársaival és a többi háziállattal, s legtöbb egyede igen türelmes a gyerekekkel szemben. Az emberekkel rendszerint barátságosan viselkedik.

Szőrzetápolási igénye

E fajta szőrzete nem igényel túl sok törődést. Rendszeresen ki kell kefélni és fésülni, s időnként a hallójáratokat is ki kell tisztogatni. A karmait röviden kell tartani.

Tanítása

A nagy münsterlandi vizsla tanítása nem különösebben nehéz feladat, mivel értelmes kutya, szívesen tanul, és dolgozni is szeret. Egyes példányai - főként a kanok - kissé dominánsak lehetnek.

Mozgásigénye

Ez a vadászkutya meglehetősen sok mozgást igényel, a napi három rövid séta messze nem elég neki. A rendszeres sétáltatás mellett arra is szüksége van, hogy időnként póráz nélkül hancúrozhasson egyet. A nagyon münsterlandi vizsla nagyon szeret futni és apportírozni, s többnyire az úszást is nagy élvezi.

Alkalmazásai

Elsősorban vadászkutyaként használják. A vad jelzésére és a zsákmány apportírozására egyaránt betanítható. Ha eleget mozoghat, családi kutyának is kiváló.

Kategória: Vizslák, Pointerek / Német kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz