kutyafajtak.hu

Nagy vendée-i griffon kopó kutya

Grand Basset Griffon Vendéen

Leírása

Erős felépítésű kutya. Koponyája domború. Szeme sötét színű. Háta feszes, egyenes, fara kissé csapott, mellkasa mély, hasa felhúzott. Farka lelóg, ha figyel, kissé felemeli. Szőrzete hosszú, kemény, durva, lábainak hátulsó élénk kis zászlókat alkot. Színe rőt, szürkésbarna, ill. fehér és narancssárga vagy fehér és szürke, esetleg fehér és szürkésbarna. Marmagassága 38-42 cm; testtömege 18-25 kg.

Eredete

Francia fajta; szülőföldje Vendéen vidéke. Miután évszázadokon át a francia uralkodók kedvenc vadászkutyája volt, úgy ismerték, mint a királyok fehér kutyáját. Őse a Szent Hubertusz kopó, az olasz vizsla és a nivernais-i griffon lehet.

Tulajdonságai

Éber, tevékeny, néha túlságosan is élénk, de barátságos, intelligens, tanulékony.

Alkalmazása

Mindenféle terepen megbízható segítőtársa a vadásznak. Elsősorban rövidebb lélegzetű vadászatokon eredményes, mert néhány óra után elfárad.

Egyéb: A griffon Vendeen még mind a négy méretben létezik. Vidám, bozontos kinézete egyre több barátot szerez neki. A gyengéd, mindig jó kedélyű kutya eredeti, biztos ösztönű természettel rendelkezik, könnyen kezelhető és a gyerekek sokat tűrő társa,amely semmit sem vesz rossz néven. Fürge, élénk, kitartó és gyors, amit nem is gondolnánk róla. Vegyük figyelembe, hogy az egykor önállóan vadászó kutyák még mindig szenvedélyes vadászok, ezért nem alkalmasak olyan embernek, aki engedelmes kutyát szeretne nyugodt sétákra a szabad természetben. A nagy (grand) főleg mezei nyulakra vadászik, a kicsi (petit) üregi nyulakra. Nemcsak nagyságukban különböznek egymástól, hanem csekély mértékben fajtajegyeikben is.

Kategória: Kopók / Francia kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz