kutyafajtak.hu

(Német) Fürjészeb kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/nemet-furjeszeb-kutya#sigProId7c6712fe6d

Származási országa: Németország

Eredeti feladata: vadászkutya

Jelleme

A német fürjészeb igazi vadászkutya, kiváló szaglással és mélyen gyökerező vadászösztönnel. Fáradhatatlan, szívós, vidám és engedelmes; nagyon szeret gazdája kedvében járni. Fontos jellemzője a víz szeretete.

Társas viselkedése

Ez a kutya általában jól kijön a fajtársaival és a gyerekekkel. Nem félénk természetű, mindenkivel barátságos. A (kisebb) haszonállatokkal és a háziállatokkal való együttélése az erős vadászösztön miatt nem mindig problémamentes.

Szőrzetápolási igénye

Nagyon kevés gondozást igényel. Hosszú szőrét elég hetente egyszer átkefélni és kifésülni. Füleit rendszeresen ellenőrizni kell, és ha szükséges, ki is kell tisztítani. A német fürjészeb egyik jellemző sajátsága, hogy a lábujjai között is nő szőr; néha ezt is le kell vágni, hogy ne zavarja a kutyát.

Tanítása

A fürjészeb igen értelmes kutya, amely nagyon szeret gazdája kedvében járni, ezért nevelése nem okozhat komolyabb gondokat.

Mozgásigénye

Nem lenne tisztességes dolog megfosztani a munka lehetőségétől. A fürjészeb hihetetlenül sok energiával rendelkezik, és nagyon sok mozgást igényel. Nem szabad alábecsülni vadászösztöne erejét: a nem elég alaposan nevelt egyedeknél előfordulhat, hogy a kutya önfeledten csaholva ered az útjába kerülő vad után.

Alkalmazásai

Kiváló vadászkutya. Noha a neve alapján azt hinnénk, hogy kizárólag fürj - vagy legalábbis madarak - vadászatához használják, valójában nem csak. A fürjészebet sikeresen alkalmazzák négylábú vadak és kártevők vadaszatára is. Kiváló nyomkövető, a helyzetét csaholással jelzi, de a vad felkutatására is alkalmas. Emellett jól használható a vadak felzavarására és apportírozására is, főként mocsaras és erdős területeken. Még arra is betanítható, hogy "állja" a vadat. Noha az átlagos fürjészeb nagyon ragaszkodik a gazdájához és családhoz, elsősorban mindig vadászkutya marad, és becsapottnak érzi magát, ha nincs mit tennie. Akit nem érdekel a vadászat, annak inkább más fajta után kell néznie.

Kategória: Spánielek / Német kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz