kutyafajtak.hu

Német kopó kutya

Származási országa: Németország

Eredeti feladata: vadászkutya

Marmagassága: 40-53 cm

Jelleme

Barátságos, kedves és társaságkedvelő kutya. Gyakran tűnik félénknek, és igen érzékeny az otthonában uralkodó hangulatra. A többi kopóhoz képest eléggé engedelmes, de azért az önállóság vonásai is megmaradtak benne. Ha veszélyt érez, azt ugatással jelzi, de házőrzőnek nem alkalmas. Kíváncsi mindenre, ami körülötte történik, és lehetőleg a család tagjaként kíván élni. Hihetetlenül kitartó eb, igen erős a vadászösztöne és remek a szaglása.

Társas viselkedése

Más kutyákkal való kapcsolata ritkán okoz gondot, és a gyerekekkel is jól kijön. Ha kölyökként elég alaposan hozzászoktatták a macskákhoz és egyéb háziállatokhoz, a későbbiekben sem lesz velük problémája. Az idegenekkel szemben eleinte tartózkodó, s jobban szereti, ha ő kezdeményezheti velük az ismerkedést; az ismeretlenekkel szembeni viselkedése inkább félénknek nevezhető.

Szőrzetápolási igénye

A német kopó szőrzete az ápolás tekintetében nem különösebben igényes. Időnként át kell kefélni egy gumikefével, hogy eltávolítsák az elhalt és kilazult szőrszálakat, és rendszeresen ellenőrizni kell a hallójáratot, nincs-e benne piszok vagy túl sok fülzsír.

Tanítása

E kutya nevelése nem nehéz feladat azok számára, akik ismerik a kopók természetét. A német kopó elég békés természetű ahhoz, hogy megértse, mit akarnak tőle. A túlzottan kemény módszerek a kívánttal ellentétes hatást érnek el, mivel tönkretehetik a kutya nyitott és barátságos alaptermészetét. Kellő türelemmel, szeretettel, következetességgel és megértéssel azonban nagyon sok mindenre megtanítható.

Mozgásigénye

Ha nem akarnak vadászni a kutyával, egyéb módszereket kell találni mozgásigénye kielégítésére. Nagyon szereti a hosszú erdei vagy mezei sétákat, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy előszeretettel megy az orra után, ha valami érdekes szagra bukkan. Ilyenkor az ösztöneire hallgat, és nem törődik gazdája hívásával. Éppen ezért nem szabad elengedni a pórázról olyan helyen, ahol ez veszélyes lehet - sem forgalmas utak mentén, sem vadállatok lakta helyeken. A kellő mennyiségű szabadtéri mozgásban részesülő német kopó a lakásban nyugodt, sőt néha már lustának mondható, de ha túl kevés mozgáshoz jut, akkor éppen az ellenkezője fog bekövetkezni.

Alkalmazásai

Ideális nyomkövető, valamint nyúl- és vaddisznóvadász kutya. A különféle kutyás sportokra nem alkalmas.

Kategória: Kopók / Német kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz