kutyafajtak.hu

Norrbotteni spicc / spitz kutya

Származási ország: Svédország

Eredeti feladata: vadászkutya, őrkutya

Marmagassága: 42-45 cm

Jelleme

A norrbotteni spicc éber, viszonylag független természetű, barátságos, de kissé önfejű kutya. Rendkívül mozgékony, sokat ugat, okos és értelmes. Hihetetlenül kitartó. Nagyon energikus, és szeret kóborolni. Egészséges és erős fajta.

Társas viselkedése

Általában jól kijön a többi kutyával. Az idegenek érkezését ugatással jelzi, de ennél többet rendszerint nem tesz. Mindenkivel barátságosan viselkedik. A családhoz tartozó háziállatokat gond nélkül elfogadja, feltéve, hogy már azokhoz kölyökkora óta hozzászoktatták. Többnyire a gyerekkel való viszonya is zavartalan, de tudni kell, hogy nem hajlandó bármit eltűrni tőlük.

Szőrzetápolási igénye

A norrbotteni spicc szőrzetével nem kell túl sokat foglalkozni, jó állapotban való tartásához elég egyszer-egyszer átkefélni - főként a vedlési időszakban. A karmait röviden kell tartani.

Tanítása

Ez a kutya eléggé önfejű, ami azt jelenti, hogy gazdájának nagyon türelmesnek, meggyőzőnek kell lennie, és meg is kell érteni a a kutya jellemét ahhoz, hogy meg tudja tanítani az alapvető parancsokra. Ha elengedik a pórázról, attól a pillanattól kezdve általában "süketté válik" a parancsokra - vadászösztöne sokkal erősebb, mint a gazdájához való kötődése. Az engedelmességre való nevelése során ezért különösen nagy figyelmet kell fordítani a "hozzám!" parancsra. Sok más fajtához hasonlóan a norrbotteni spicc is szeret enni, így a táplálék megfelelő eszköz lehet a tanítás folyamatának felgyorsításához és a kutya motivációjának megőrzőséhez.

Mozgásigénye

A norrbotteni spitz igen energikus kutya, amelynek rengeteg mozgásra van szüksége. Kis mérete ellenére szívesen csatlakozik gazdájához a napi kocogás, feltéve, hogy ehhez fokozatosan szoktatják hozzá. A kert kerítésének mindenütt jól kell zárnia, máskülönben a kutya időnként elcsatangolhat.

Alkalmazásai

Svédországon kívül igen ritka fajta, s nem nagyon tartják társként.

Kategória: Egyéb vadászkutyák / Svéd kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz