kutyafajtak.hu

Norvég buhund kutya

Származási ország: Norvégia

Eredeti feladata: juhászkutya és vidéki házőrző

Marmagassága: 41-47 cm

Súlya: 13-19 kg

Jelleme

Értelmes, erős, energikus, a szabadban fáradhatatlan kutya, amely a lakásban azonban nyugodtan viselkedik. Kedves, a gazdája és a családja iránt odaadó. Éber és figyelmes, nagyon szeret ugatni. Bátor, magabiztos, és igen jó az alkalmazkodókészsége. Egyszerű természetű eb, amely vidáman éli az életét.

Társas viselkedése

Rendszerint nagyon jól kijön a gyerekekkel, a kutyákkal és az egyéb háziállatokkal is. A látogatók érkezését igen hangos csaholással jelzi, de ennél többet nem tesz; a házat nem védi meg.

Szőrzetápolási igénye

Szőrzete gondos ápolása nem túl nehéz feladat. A vedlési időszakban egy kártolókefével kell eltávolítani az aljszőrzet és a fedőszőrzet elhalt és kilazult szőrszálait. A megfelelően gondozott norvég buhundnak nincs kutyaszaga.

Tanítása

Ez a kutya nagyon értelmes és szívesen tanul, ugyanakkor igen érzékeny is. Emiatt a szigorú nevelési módszerek nem ajánlhatók nála. Nevelése során következetességre és változatosságra kell törekedni.

Mozgásigénye

A norvég buhund energikus és hihetetlenül kitartó kutya, amely nem szereti a tétlenséget. Rendszeresen meg kell engedni neki, hogy póráz nélkül kifutkossa magát. Erős terelési ösztöne miatt soha nem távolodik túl messzire a gazdájától. Ha kimarad egy-egy napi mozgás, a kutya könnyen elviseli.

Alkalmazásai

Eleven természetű és kiváló értelmi képességei miatt alkalmas egyes kutyás sportokra, például az ügyességi próbákra és a labdázásra (flyball). A sok ismétléssel járó engedelmességi próbák azonban nem neki valók.

Kategória: Pásztorkutyák / Norvég kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz