kutyafajtak.hu

(Szürke és Fekete) Norvég elkhund kutya

Származási ország: Norvégia

Eredeti feladata: vadászkutya

Marmagassága: 49-52 cm

Súlya: 19-23 kg

Jelleme

A norvég elkhund mozgékony, egyszerű, magabiztos kutya, barátságos és kiegyensúlyozott természettel. Józan és eléggé szívós, a szaglása pedig kiváló. Ha úgy érzi, hogy valami nincs rendben, azt ugatással jelzi, s veszély esetén családja védelmére kel. Ennek ellenére nem igazi házőrző. Meglehetősen értelmes, és bár szeret családja közelében lenni, az is vitathatatlan, hogy független, önálló akaratú kutya.

Társas viselkedése

Az idegenekkel szemben kissé tartózkodó, a család barátait azonban rendszerint lelkesen üdvözli. A gyerekekkel jól kijön, de azt nem tűri, hogy bosszantsák. Más kutyákkal rendszerint nincsen semmi baja, de a norvég elkhundok között is akadnak dominánsabb természetű egyedek. Ha nincs hozzászokva a macskákhoz és az egyéb háziállatokhoz, akkor az azokkal való találkozás gondokat okozhat, ám ha megfelelően szocializálták, akkor általában jól kijön velük.

Szőrzetápolási igénye

A norvég elkhund szőrzete viszonylag kevés törődést igényel. A vedlési időszakban egy kétsoros fémfogú fésű a legalkalmasabb az elhalt és kilazult szőrszálak eltávolítására. A sarkvidéki ebek többségéhez hasonlóan a norvég elkhundnak sincs kutyaszaga. Szőrzete a víznek és a szennyeződésnek is ellenáll, ami azt jelenti, hogy fürdetés vagy úszás után gyorsan megszárad, a piszok pedig könnyen letörölhető róla.

Tanítása

Noha ez a kutya kissé önfejű, és nem fog engedelmesen heverészni gazdája lábánál, mégsem annyira önálló természetű, mint más skandináv vadászkutyák. A nevelése során igen fontos, hogy a gazdája határozottan, ugyanakkor szeretettel és igazságosan bánjon vele. Jelleme fejlődésére nagyon rossz hatással lehet a szigorú büntetés és a megerőltető képzés. Ha úgy érzi, hogy igazságtalanul büntetik, a norvég elkhund mélyen megbántódhat, amit azzal fejez ki, hogy hosszú időn át tudomást sem vesz az őt sértő személyről. Képzése során nagy figyelmet kell fordítani a "hozzám!" parancs teljesítésére.

Mozgásigénye

Noha évtizedek óta sok norvég elkhundot tartanak társként, a fajta még ma is közel áll természetes állapotához. Igazi munkakutya, amelynek naponta legalább egy órányi lehetőséget kell adni mozgásigénye kielégítésére. Gazdája nyugodtan elviheti kerékpáros sétáltatásra, vagy mondjuk hosszú túrákra. Minden kutya imád szabadon rohangálni az erdőben - ez alól a norvég elkhund sem kivétel, ám ha megérzi valami vad szagát, nagyon valószínű, hogy úrra lesz rajta a vadászösztöne. Az eleget mozgó kutya a lakásban nyugodtan fog viselkedni.

Alkalmazásai

Származási országában főként a szarvas vadászatra használják, máshol viszont elsősorban családi kutyaként tartják. Meg lehet kísérelni például az ügyességi próbákon való indítását, de mindig legyen a fő szempont, hogy a kutya jól érezze magát.

Egyéb tudnivalók

Vannak tiszta fekete színű példányok is, amelyeket némi fehér rajzolat díszít. Ezeket külön fajtaként tartják számon (norvég fekete elhund), és viszonylag ritkák.

Kategória: Egyéb vadászkutyák / Norvég kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz