kutyafajtak.hu

Norvég Lundehund kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/norveg-lundehund-kutya#sigProIde7b34371ff

Származási ország: Norvégia

Eredeti feladata: vadászkutya

Marmagassága: 32-38 cm

Súlya: 7 kg

Jelleme

A lundehund vidám, csintalan, igen mozgékony és lelkes kutya. Hajlamos az akaratosságra is, de nem makacs. Értelmes, sőt ravasz fajta. Nagyon szereti az embereket, de egyedül is elvan. Ritkán ugat, de ha valami bajt érez, akkor kiereszti hangját.

Társas viselkedése

Általában jól kijön a fajtársaival és a gyerekkel is, és a háziállatokkal való kapcsolata is problémamentes. Az idegenekkel többnyire közönyösen viselkedik, és hosszabb időn át óvatos marad.

Szőrzetápolási igénye

A lundehund szőrzete átlagos mennyiségű ápolást igényel. A vedlési időszakban kártolókefével lehet a legkönnyebben eltávolítani az elhalt és kilazult szőrszálakat. A karmait röviden kell tartani.

Tanítása

E fajta nevelésében a lehet legnagyobb változatosságra kell törekedni, mert ha túl sokszor kell ugyanazt a gyakorlatot megismételnie, szinte bizonyosan fel fog lázadni. Ha viszont a gyakorlatokat szórakoztató módon tálalják neki, akkor gyorsan és hatékonyan tanulja meg a parancsokat, és általában, elégedett is lesz. Nagyon fontos, hogy a gazdája mindig következetes és egyértelmű legyen.

Mozgásigénye

A fajta a mozgásigény terén is átlagosnak mondható, de szereti, ha van mit csinálnia. A rendes napi séták és némi játék a kertben általában már kielégítik a norvég lundehund mozgásszükségletét. Mindenképpen említést érdemel, hogy ez a kutya remekül el tudja szórakoztatni önmagát is a labdázással és más hasonló dolgokkal. Ha a gazdája szereti a hosszú sétákat, a lundehund szívesen vele tart, hiszen hosszú órákig bír gyalogolni anélkül, hogy elfáradna.

Alkalmazásai

Ez a ritka kutya manapság már nem gyakorolhatja eredeti feladatát, ezért elsősorban társként tartják. Gyorsasága és ügyessége miatt érdemes lehet elindítani az ügyességi próbákon.

Egyéb tudnivalók

A szakértők nem tudnak megegyezni abban, hogy ez a rendkívül ritka fajta a canis familiaris (azaz a házi kutya) fajtába tartozik-e. Lehetséges ugyanis, hogy inkább a canis ferus (ősi vadkutya) fajtának tagja, mivel több olyan vonása is van, amelyek más fajtáknál nem fordulnak elő. Képes például elzárni a fülét, hogy megvédje azt a belé hulló portól és sártól, amikor a sziklahasadékokban kúszik. Ezt a képességét olyankor is felhasználja, ha nem tetszik neki a gazdájától kapott parancs. Ráadásul minden lábán hat lábujja és nyolc talppárnája van. A lundehund az egyetlen olyan kutyafajta, amely oldalra is ki tudja nyújtani a mellső lábait. Az a képesség nem ismert fajtáknál, hogy a fejét teljesen vissza tudja hajtani a háta fölött - ennek a szűk sziklahasadékokon való átkúszás közben veheti hasznát.

Tovább: A norvég (norsk) lundehundot több mint négyszáz éve arra tanították, hogy lundákat fogjon el élve Vaeröy és Röst szigetének meredek sziklái között, és gazdájához vigye őket. A szép, ma szigorúan védett madarak barlangokban élnek fűvel benőtt, meredek, nehezen megközelíthető sziklákon. Ehhez a speciális feladathoz a lundehund néhány sajátos tulajdonságot fejlesztett ki. így öt kifejlett lábujja van viszonylag nagy talppárnával és két kiegészítő farkaskarma a csúszós sziklákon való biztosabb lépés végett. Hogy ügyesebben tudjon bebújni a barlangokba, mellső lábait 90 fokban el tudja fordítani, vagyis tökéletesen kinyújtja a testétől. Fülét a nedvességtől és a piszoktól védendő be tudja hajtani és becsukni a fülkagylóját. Úgy tűnt, a madarak vadászati tilalma ennek az egyedülálló fajtának a sorsát is megpecsételi, kutyabarátok azonban idejében meg tudták menteni. Kezdetben tiltották kivitelét az országból, mert olyan kevés tenyészállat volt. Ma már itt-ott kiállításokon is lehet látni lundehundot. Temperamentumos, figyelmes, ragaszkodó kísérő, idegenekkel szemben tartózkodó. Gyűrűs farka van. Színe: vörös-barna fakóig fekete szőr-végekkel vagy fekete vagy szürke fehér jegyekkel vagy fehér sötét jegyekkel.

Kategória: Egyéb vadászkutyák / Norvég kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz