kutyafajtak.hu


Nyugat-szibériai lajka kutya

Származási ország: Oroszország

Eredeti feladata: vadászkutya, szánhúzókutya, őrkutya

Jelleme

Kiegyensúlyozott vérmérsékletű, józan, őszinte és egyszerű természetű állat. Nyílt és barátságos, meglehetősen értelmes is. Szívesen tanul. Rendkívül egészséges fajta, amelyet nem zavarnak az időjárás viszontagságai.

Társas viselkedése

A nyugat-szibériai lajka jól kijön a fajtársaival, s általában a gyerekekkel szemben is kedves és barátságos. A látogatók érkezését ugatással jelzi, de aztán melegen üdvözli őket. Valódi vészhelyzetbe azonban megbízható őrző-védő kutya.

Szőrzetápolási igénye

A nyugat-szibériai lajka szőrzetének ápolása egyszerű. A rendszerint rövid, ám erőteljes vedlési időszakban kétsoros, fémfogú fésűvel lehet a legkönnyebben eltávolítani bundájából az elhalt és kilazult szőrszálakat.

Tanítása

Nevelése nem különösebben nehéz feladat. Gyorsan megtanulja a parancsokat, és szeret dolgozni. A z összes többi fajtához hasonlóan a nyugat-szibériai lajkánál is fontos a következetes megközelítés, a túlzott szigorúság viszont nem ajánlott.

Mozgásigénye

Ez a kutya sok órán át képes egyfolytában gyalogolni. A rendszeres séták mellett naponta legalább egy órát biztosítani számára, amikor póráz nélkül szaladgálva és játszadozva levezetheti energiáit.

Alkalmazásai

Származási országában a nyugat-szibériai lajkát még ma is előszeretettel használják sokoldalú vadászkutyaként, szánhúzóként és házőrzőként. A megfelelően nevelt lajka szinte minden kutyás sportban jó teljesítményre képes, így például az engedelmességi próbákban is. Munkakutyának is alkalmas, például a lavinaomlások utáni kutatáshoz vagy nyomkövetőként.

Kategória: Lajkák / Orosz kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz