kutyafajtak.hu

Portugál hegyikutya

Származási ország: Portugália

Eredeti feladata: nyájőrző és házőrző

Marmagassága: 62-72 cm

Súlya: 30-50 kg

Jelleme

A portugál hegyikutya józan, értelmes, kiegyensúlyozott eb, amely a gazdájával szemben igen odaadó. A család minden tagjához nagyon kedvesen és engedelmesen viszonyul. Ha új gazdához kerül, azt nagyon nehezen szokja meg. Ugyanakkor igen akaratosan viselkedhet, és nem hajlandó hagyni, hogy úgy tűnjön, mintha függene valakitől. Általában szeret ugatni - ezt nem art figyelembe venni, mielőtt valaki többlakásos házba vásárolna egy ilyen kutyát. Rendkívül éber, családját és otthonát elszántan védelmezi a rossz szándékú emberektől. Az időjárás nem nagyon zavarja.

Társas viselkedése

Ez a kutya gyanakvóan viselkedik az idegenekkel szemben, viszont remekül megfér minden, a családhoz tartozó háziállattal és személlyel - a rokonokat és barátokat is beleértve. A megfelelő szocializáció sokat segíthet gyanakvásának enyhítésében és a portugál hegyikutya ugatásról való leszoktatásáról.

Szőrzetápolási igénye

Szőrzetének gondozási igénye átlagosnak mondható. Hetente általában egyszer is elég átkefélni, de a vedlési időszakban elengedhetetlen a naponként, alapos kefélés. A vedlési időszak egyébként általában rövid ideig tart, de éppen ezért igen sűrű szőrhullással jár.

Tanítása

A portugál hegyikutya gyorsan tanul. Jellemző tulajdonságai a makacsság és az önálló döntéshozatal, de ezek leginkább csak akkor jelentkeznek, ha a kutya unalmasnak találja a gyakorlatokat, vagy úgy érzi, kényszerrel veszik rá valamire. A fajta sikeres nevelésének alapja a kiegyensúlyozott, nyugodt és következetes megközelítés. Jellemének megfelelő fejlődéséhez nélkülözhetetlen az alapos szocializáció. Éberségét nem szükséges fokozni, mivel természetesen is figyelmes állat.

Mozgásigénye

Akkor a legelégedettebb, ha eleget mozoghat. Naponta legalább másfél órát kell vele foglalkozni. Egy nagy, bekerített kertben is ki tudja magát futkosni, de ez nem helyettesíti a sétákat, és a kutya hamar meg is unja. Ha kielégítik mozgásigényét, a lakásban már békésen viselkedik. Más nagytestű, gyorsan növekedő kutyákhoz hasonlóan a portugál hegyikutya növekedésének időszakában is fontos, hogy ne fárassza ki túlzottan a kutyát, a testmozgás típusának és mennyisége megválasztásakor vegyék figyelembe, hogy ilyenkor minél többi energiát kell egészséges csontok, ízületek és izmok kifejlesztésére fordítania.

Alkalmazásai

Eredeti hazáján kívül többnyire családi kutyakén tartják azok, akiknek a lakásában, sőt azon kívül is nagy hely áll a kutya rendelkezésére. A portugál hegyikutya megfelelő nevelés esetén igen engedelmes tud lenni.

Kategória: Pásztorkutyák / Portugál kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz