kutyafajtak.hu

Rövid szőrű német vizsla kutya

Viselkedése, tulajdonságai

Kitűnően "állja" a vadat, lövésre és felrebbenésre mozdulatlanná válik, szobormereven áll. Figyeli és megjegyzi a vad leesési helyét, és biztosan elhozza azt. A vadászok azért is kedvelik, mert nem gátolja a rossz időjárás sem, hajlandó szembenézni még az ónos esővel, a nagy hideggel, no meg a sűrű bozóttal is. Intésre bátran bemegy a hideg vízbe a vadkacsa után. Rendkívül könnyen kiképezhető, nehezen fárad. Megbízható, barátságos, munkakedve lenyűgöző.

Története

A rövid szőrű német vizsla fejlődése, mint annyi más fajtájé, tulajdonképpen az 1860-as és 1880-as évek között kezdődött. A németek ekkoriban egyfajta "mindenes vadászkutyát" akartak kialakítani. A cél érdekében fajtát is felhasználtak, többet között a német vizslát. Jelentős eredményt azonban csak a spanyol vizsla és a St. Hubert fajta keresztezése hozott. Ennek a szerencsés "húzásnak" köszönhető a fajta kiváló szaglása. (Meg kell jegyezni, hogy a St. Hubert fajta tulajdonképpen pontosan olyan, mint az angol véreb, csupán valamivel kisebb kutya.) Az így kialakított vizsla nehézkességén feltehetően némi angol pointervér "besegítése" lendített... A fajta egyik korai nevezetes tenyészője, a Hannover-házból való Albrecht herceg egyik rendeletében leszögezte: "A küllemnek igazodnia kell a képességhez." A rövid szőrű német vizsla hamarosan elterjedt az egész világon. Főleg azok között a vadászemberek között vált népszerűvé, akik gyalogosan vadásztak, amihez olyan kutyára volt szükségük, amelyik megkeresi a vadat. Angliában 1887-ben szerepelt először önálló fajtaként kiállításon. Amerikába 1925-ben került, és ott is rövid idő alatt népszerű lett. Hazánkban ugyancsak sok kedvelője van a fajtának.

Megjelenése

Színe: világos gesztenye- vagy sötétebb barna, pettyes, illetve fehér alapon gesztenyeszínű foltos. Kevés folttal kedveltebb. Marmagassága: 62-68 cm (kan), 58-64 cm (szuka). Súlya: 23-25 kg. Remek felépítésű kutya. Elegáns alakját, sötét szemét feltehetően a pointernek köszönheti. Feje közepes nagyságú, arcorri része hosszú és erős, kanok között előfordulhat a kosorr. Állkapcsa erőteljes, rágóizma fejlett. Füle lelóg, alul lekerekedik, mérsékelten hosszú. Szeme közepes nagyságú, sötétbarna. Nyaka arányosan hosszú és erős, lebernyeg nélküli. Háta rövid és izmos fara kissé lejtős. Mellkasa mély, hasa enyhén felhúzott. Végtagjai arányosan izmosak izmosak, ujjai feszesek, szabályos szögelésűek, párhuzamosak. Mancsa zárt. Szőrzete durva, rövid, sűrű, testhez simuló. A fején és a fülén vékonyabb, rövidebb. Farka közepesen hosszú, harmadára kunkorítják. Nyugalomban lelóg, munka közben vízszintesen tartja.

Használhatósága

Remek vadászkutya, különösen a terepmunkában kiváló, de mint vízi vadász is sok elismerést arat. Könnyen nevelhető, vezethető. Tartása kényelmes, hiszen rövid szőrzetű, igénytelen állat. Az egyik legelterjedtebb német használati eb fajta. Tartják kedvtelésből is, mert rendkívül értelmes, barátságos, játékos, ragaszkodó.

Jelleme

Ez a kutya értelmes és szeret is tanulni. Kiváló a szaglása. A rövid szőrű német vizsla mozgékony, mesterkéletlen, játékos és barátságos, a legtöbb egyede nagyon szeret úszni. A gazdájával és a családjával szemben hűséges és engedelmes, de hajlamos arra, hogy különösen szoros kapcsolatot alakítson ki egyvalakivel. A terepen igen bátor és kitartó, az időjárási viszonyokkal szinte egyáltalán nem törődik. Ha veszélyt érez, ugatással jelzi, és baj esetén a gazdája segítségére siet.

Társas viselkedése

A rövid szőrű német vizsla általában jól kijön a fajtársaival éppúgy, mint a gyerekekkel. Ha megfelelő volt a szocializációja, akkor a macskákkal és egyéb háziállatokkal való viszonya is zavartalan. Az ismerősökkel és az idegenekkel egyaránt barátságosan viselkedik, de gazdája távollétében megvédi a család otthonát.

Szőrzetápolási igénye

A rövid szőrű német vizsla ápolása nem túl időigényes feladat. A vedlési időszakon kívül elég, ha időnként átkefélik egy puha sörtéjű kefével.Tavasszal és ősszel az elhalt és kilazult szőrszálak könnyen eltávolíthatók egy kopókesztyű vagy egy puha gumikefe segítségével.

Tanítása

Ez a kutya értelmes és buzgó, így általában könnyen nevelhető. A legjobb eredmények az igen következetes, szeretettel teli és tisztességes megközelítéssel érhetők el, s a kutya nagyon hálás, ha a foglalkozások változatosak és mozgalmasak.

Mozgásigénye

A lakásban a rövid szőrű német vizsla példamutatóan viselkedik, de csak akkor, ha időnként lehetősége van rá, hogy a szabadban levezesse energiáit. Éppen ezért ez a fajta leginkább a sportos életmódot élő családoknak, illetve a vadászoknak ajánlható. Elsősorban ugyanis vadászkutya, amely nagyon szereti, ha van valami feladata, és rosszul tűri, ha tétlen életre kárhoztatják. Az egyedek többsége nagyon szeret úszni és apportírozni. Ha a gazdája nem jár vadászni, akkor hosszú sétákat kell tennie vele, amelyek során meg kell engednie a kutya számára, hogy póráz nélkül szaladgálhasson és játszhasson.

Alkalmazásai

A rövid szőrű német vizsla kiváló általános célú vadászkutya, amely a vad jelzésére és követésére éppúgy alkalmas, mint a zsákmány apportírozására. Gyakran használják víziszárnyasok vagy nyulak vadászatára. Ha mozgásigényét kielégítik, nagyszerű családi kutya lesz belőle.

Kategória: Vizslák, Pointerek / Német kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz