kutyafajtak.hu

Rövid szőrű skót juhászkutya

Bár ennek a collie-nak a standardja külön fajtaként határozza meg, ősei ugyanazok, mint a hosszú szőrű változatáé (Rouge Collie): mindkét juhászkutyafajta Skóciából származik, ahol évszázadokon keresztül terelésre használták őket.

Testi adottságok

Arányos testalkatú, feje közepes nagyságú, nyaka izmos. Rövid és durva szőre lehet fekete és fehér, vagy háromszínű, tűzvörössel vagy kékesszürkével kombinálva; aljszőre sűrű és puha. A kan marmagassága 65-61 cm, a szukáé 5 cm-rel kisebb.

Jellem és alkalmazkodóképesség

Kiváló társasági kutya, családcentrikus. Erős birtoklási ösztönnel rendelkezik imádott gazdái, de különösen a gyerekek irányában, akiknek a biztonságáért felelősséget érez. Mivel hűséges, engedelmes, és értelmes, könnyen nevelhető. Idegenekkel szemben bizalmatlan, de nem agresszív, csupán jelenlétüket jelzi gazdájának. Fejlődéséhez elegendő térre van szüksége, ezért nem ajánlatos lakásban tartani.

Gondozás és testmozgás

A rövid szőrű nem igényel különleges ápolást, évszakváltáskor azonban igen.

Származási ország: Észak-Anglia és Skócia

Eredeti feladata: juhászkutya

Marmagassága: 56-61 cm / 51-56 cm

Súlya: 20,5-29,5 kg / 18-25 kg

Jelleme

A skót juhászkutya vidám természetű állat, igen értelmes, szeret dolgozni, és tele van energiával. Kedveli a társaságot, érzékeny és odaadó. Észreveszi és megérti a környezetében zajló eseményeket, ezért kiváló őrzőkutya. A család fiatalabb tagjait különösen elszántan védelmezi. Igen erősen kötődik a gazdájához, és nem ugat sokat.

Társas viselkedése

Igazi társasági kutya, nagyon jól kijön más kutyákkal és háziállatokkal. A gyerekekkel szemben általában kedves és türelmes, és igen erős benne a védelmezésükre való hajlam. A szívesen látott vendégeket és ismerősöket barátságosan elfogadja. Ha azonban idegent észlel, akkor éberen figyel és meg is védi a család otthonát - főleg akkor, ha egyedül van.

Szőrzetápolási igénye

A rövid szőrű skót juhászkutya szőrzetével jóval kevesebb a gond - de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne szükség a rendszeres kefélésre és flsülésre. Erre a kártolókefe a legalkalmasabb eszköz. Általában sok szőrt hullat, még a vedlési időszakon kívül is. A rövid szőrzet előnyei közül mindenképpen említést érdemel az a tény, hogy nem gubancolódik össze. Nem megfelelő ápolás esetén azonban még a rövid szőrű skót juhászkutya is ápolatlan külsejűvé válik, s szőre nagy foltokban nemezesedik össze.

Tanítása

A skót juhászkutya (más néven skót collie) szívesen és gyorsan tanul. Örömmel tesz eleget gazdája utasításainak is. Nevelése során a legjobb eredmények a hanghordozás változtatásával érhetők el. Mindig észben kell tartani, hogy a skót juhászkutya rendkívül érzékeny állat, és ha kemény felemelt hangon beszélnek vele - főként, ha ezt az általa valósággal imádott gazdája teszi -, az komoly lelki fájdalmat okoz neki. A kemény módszerekkel való nevelés szóba se jöhet. Nagyon fontos a fiatal kölyök alapos szocializációja, amely kiszámítható módon reagál minden helyzetre és ingerre.

Mozgásigénye

A skót juhászkutya mozgásigénye meglehetősen nagy, de ha a gazdája egyszer-egyszer nem ér rá a sétáltatásra, az még nem okoz gondot számára. A rendszeres, hosszú séták azonban elengedhetetlenek. Nagyon szeret labdázni, apportírozni és szabadon, póráz nélkül szaladgálni. A teljesen kifejlett skót juhászkutyával aztán már ennél jóval komolyabb feladatok is elvégezhetők. A fajta egyik nagy előnye az, hogy nem hajlamos a séta közbeni elcsavargásra. Bízni lehet benne, hogy nem hagyja el territóriumát, s póráz nélkül sem távolodik messzire gazdájától. A skót juhászkutya sétáltatása ezért kimondottan megnyugtató időtöltés. A kutya a lakásban nyugodtan viselkedik.

Alkalmazásai

A skót juhászkutyát gyakran ajánlják családi kutyaként az olyan családok számára, ahol barátokra vágyó gyermekek vannak, vagy ahol a felnőttek is aktív életmódot folytatnak, s olykor szívesen részt vesznek egy kis hancúrozásban. A fajta több kutyás sportban is kiváló eredményekre képes, például a labdázásban (flyball), az ügyességi és az engedelmességi próbákban.

Kategória: Pásztorkutyák / Angol, Brit kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz