kutyafajtak.hu

Saarloosi farkaskutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/saarloosi-farkaskutya#sigProId891b860570

Származási ország: Hollandia

Eredeti feladata: mentőkutya, vakvezető, társ

Marmagassága: 65-75 cm / 60-70 cm

Jelleme

A saarloosi farkaskutyát farkasok és német juhászkutyák keresztezésével állították elő. A farkasok vére miatt egészen egyedi személyisége van, amely erősen emlékeztet a farkasokéra. Értelmes és figyelmes fajta. Gazdájával és családtagjaival szemben gyengéd és odaadó, ugyanakkor független és akaratos is. Ismeretlen személyekkel, állatokkal, dolgokkal és helyzetekkel szembesülve tartózkodóan és óvatosan viselkedik. Kiváló a szaglása, igen kitartó, és nagyon erős erős a vadászösztöne. Keveset ugat. A szuka évente általában csak egyszer tüzel. Veszélyhelyzetben a harc helyett többnyire a menekülést választja. Őrző-védő kutyának nem alkalmas.

Társas viselkedése

Ha a saarloosi farkaskutya kölyökkorától kezdve megszokta a gyermekek társaságát, a velük való együttlét során nem merülhetnek fel gondok. A számára ismerős vagy a családhoz tartozó más kutyákkal is jól kijön. A saarloosi farkaskutyát nem célszerű egyedül tartani, jobb, ha kap egy játékos kutyatársat - a fajta e tekintetben nem fontos. A macskákkal már más a helyzet: a fajta erős vadászösztöne miatt kicsi korától kezdve szoktatni kell a más fajú állatok társaságához. Idegenekkel szemben vagy ismeretlen helyzetekkel óvatosan viselkedik.

Szőrzetápolási igénye

A saarloosi farkaskutya szőrzetének ápolása nem különösebben nehéz feladat, csak a vedlés idején igényel nagyobb figyelmet. A kihulló aljszőrzetet ajánlatos kártolókefével kiszedni a szőrzetből, máskülönben az egész lakás tele lesz kutyaszőrrel. A karmait rendszeresen le kell vágni.

Tanítása

Ez a fajta igen alapos szocializációt igényel, amelyet lehetőleg még nyolchetes kora előtt meg kell kezdeni. Az ismeretlen emberekkel, állatokkal, dolgokkal és helyzetekkel szembeni természetes félénksége nemkívánatos viselkedéshez vezethet, ha nem kap időben megfelelő nevelést. A saarloosi farkaskutya gazdájának beható ismeretekkel kell rendelkeznie a kutyák viselkedésére vonatkozóan, és azokat a gyakorlatba is képesek átültetni. Fontos, hogy képes legyen falkavezérként viselkedni, mivel csak így nyerheti el a kutya tiszteletét és bizalmát. Ha ezek a követelmények teljesülnek, a kutyával végzett munka jutalma egy olyan társ lesz, amelyet bárhová el lehet vinni, és amely minden helyzetben jól reagál. A fajta elég értelmes ahhoz, hogy gyorsan megtanulja a parancsokat, de nem szabad feltétlen engedelmességet várni tőle. Az sem jó, ha olyan parancsokat hajtanak végre vele, amelyek a kutya szemszögéből nézve értelmetlenek.

Mozgásigénye

A saarloosi farkaskutya napi mozgásigénye az átlagostól a nagyig terjedhet. A fajta átlagos képviselője nem veszi rossz néven, ha egyszer-egyszer kimarad a megszokott hosszú séta, de az eseménytelen életmód nem neki való. Megfelelő nevelés és szocializáció esetén nyugodtan ki lehet vinni az erdőbe, ahol póráz nélkül szabadon kirohangálhatja magát. A kertet és a környezetét önállóan is felderíti, ezért mindenképpen ajánlatos erős kerítés mögött tartani.

Alkalmazásai

A fajta kitenyésztésénél olyan kutya megteremtése volt a cél, amely főként mentéseknél, illetve vakvezetőként használható. A saarloosi farkaskutya azonban mára népszerű családi kutya lett. Sajátos, természetes megjelenése és tulajdonságai igen vonzók azok számára, akik nem kedveli a mesterkéltséget. Ilyen kutyával érdemes lehet ügyességi vagy engedelmességi foglalkozásokra járni, de itt nem a versenyzésre kell helyezni a fő hangsúlyt, hanem arra az örömre, amelyet ez a tevékenység szerez a kutyának és a gazdának egyaránt.

Kategória: Egyéb vadászkutyák / Holland kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz