kutyafajtak.hu

Sheltie kutya / Shetlandi juhászkutya / Shetland collie

Általános leírása

Színe: tricolor (fekete, vörös és fehér) vagy bicolor (cser és fehér). Szín: cobolyszín, tricolour (fekete cserszín jegyekkel), fekete és blue merle (cserjegyekkel és anélkül), mindegyik a jellegzetes fehér jegyekkel a fejen, nyakon, mellkason, lábakon és a farok végén. Marmagassága: 32-38 cm. Súlya: 8-9 kg. Kellemes, szép megjelenésű, apró skót juhászkutya. Koponyája lapos, mérsékelten széles; arcorri része rövidebb, mint a collie-é. A koponya és az arcorri része egyenlő hosszúságú. Állkapcsa erős; fogazata ollós harapású. Ajkai zártak. Szeme közepes nagyságú, mandulavágású, sötétbarna színű. A rigókék példányoké kék is lehet. Füle kicsi és előrebicsaklik. Nyaka jó ívelésű, izmos és hosszú. Háta egyenes. Fara beolvad a hátsóvégtagokba. Farka a csánkig ér. Mellső végtagjai izmosak, szilárdak, egyenesek, a hátsók erősek, hátulról nézve párhuzamosak. A mellső lábak könyöktől, a hátsó végtagok térdtől lefelé rövidebb szőrzetűek. Mellső lábainak hátsó részén a szőr zászlót alkot.

Viselkedése, tulajdonságai

Vidám, kezes, eszes kutya; könnyen képezhető, de őrző-védő munkára - termete miatt - nem alkalmas. Sajnos sokszor továbbtenyésztik az ideges és félénk példányokat is, így amelyek új gazdához jutva kellemetlenségeket okozhatnak.

Története

A shetland collie nevében benne van a származásának a magyarázata is. Nevéből ugyanis azonnal megállapítható hogy a Shetland szigetekről származik. De ha ránézünk erre az ebre, azt látjuk, hogy lényegében a skót juhászkutya kicsinyített mása. Emiatt egyesek azt feltételezik, hogy sheltie-t szándékosan kisebbítették tenyésztése során, hogy eleget tegyenek azoknak a korszerű kívánalmaknak, ami egyre inkább a miniatűr állatokat igénylik. Ez persze így nem igaz. A Shetland-szigetek vidéke kicsi, kopár és zord. Ez lehet az oka, hogy táj kis testű állatokat produkált. Kétségtelen, hogy mindezt tenyésztéssel tudatosan fokozták is. Ilyen miniatürizált állatok egyebek között a shetland pónik, de az itt tenyésztett szarvasmarhák és juhok is. Miután a sheltie eredetileg pásztorkutya volt, nem csoda, hogy nem sokat törődtek küllemével. Régi leírásokban úgy szerepel, hogy "meghatározatlan" küllemű. Ahogyan azonban eredeti foglalkozása megszűnt, a tenyésztők megváltoztatták küllemét. Ma már szinte mindenütt szeretik és kedvelik ezt a fajtát, kellemes természete, valamint dekoratív megjelenése miatt.

Használhatósága

Nem valószínű, hogy napjainkban is akad még olyan sheltie, amely juhnyájat őriz. Kifejezetten luxuskutya lett belőle. Fegyelmezettsége miatt meglehetősen népszerű. Lakásban és kertben jól tartható. A gyerekeket nagyon szereti. Szőrzete azonban gondos ápolásra szorul.

Származási ország: Skócia (Shetland-szigetek)

Eredeti feladata: juhászkutya

Marmagassága: 37 / 35,5

Jelleme

A shetlandi juhászkutya rendkívül értelmes eb. Megfelelő nevelés esetén gyorsan megtanulja az új parancsokat. Engedelmes fajta, de azért van benne némi makacsság is. Vidám, eleven, igen mozgékony természetű. Ha veszélyt érez, hangos ugatással jelez. A gazdája és családja iránt igen odaadó és hűséges. Ragaszkodik a territóriumához, vagyis nem hajlamos arra, hogy magától elcsavarogjon. Szeret a családja közelében lenni, ezért a kifutóban való tartás nem való neki.

Társas viselkedése

A más kutyákkal, kisebb haszonállatokkal, macskákkal és más háziállatokkal való együttélése mindig problémamentes. A gyerekekkel is jól kijön, feltéve, hogy azok nem túl zajosan és nem bosszantják. Az idegenekkel szemben gyanakvó, nem barátkozik meg könnyen az új arcokkal, tehát eltarthat egy ideig, mire feloldódik.

Szőrzetápolási igénye

A fajta gondozás szempontjából nem túl igényes, de a heti egyszeri alapos átkefélés elengedhetetlen. Szőre a fülek mögött, hónaljban és a derekánál hajlamos a gubancolódásra, ezért ezekre a területekre nagyobb figyelmet kell fordítani. A vedlési időszakban sok szőrt hullat el, ezért célszerű kétnaponta alaposan, egészen a bőréig átkefélni.

Tanítása

A shetlandi juhászkutya könnyen nevelhető, kifejezetten szeret tanulni és parancsokat végrehajtani. Tanítása során nagyon fontos a kedvesség és a következetesség. Érzékenyen reagál gazdája hanghordozására is, ezért a legjobb eredményeket a vidám hangon kiadott, változatos parancsokkal lehet elérni. Az átlagosnál több időre van szüksége az alapos szocializációhoz, de ha ezt biztosítják számára, fajtájának kiegyensúlyozott képviselőjévé válik.

Mozgásigénye

A fajta jól alkalmazkodik a körülményekhez, de ha az idegesség tüneteit mutatja, az azt jelzi, hogy hetek óta nem jutott elegendő mozgáshoz. A shetlandi juhászkutya számára nem elég, ha naponta háromszor elviszik egy gyors sétára. Szeret a szabadban lenni, sem szél, sem eső nem zavarja. Imádja a labdajátékokat és az apportírozást, s nem árt néha lehetővé tenni a számára, hogy póráz nélkül szaladgálhasson egy jót. A természetes környezetben való hancúrozás nagyszerűen felfrissíti.

Alkalmazásai

Noha a shetlandi juhászkutya a sportos család nagyszerű társa lehet, oda kell figyelmi értelmi képességeire és munkaszeretetére is mivel ezek a tulajdonságok, ha nem "használják" őket, kárba vesznek. A shetlandi juhászktuya szereti, ha van valami munkája, ezért a legjobb, ha valamilyen kutyás sportot végeztetnek vele. A fajta igen jó teljesítményekre képes - képviselői nem ritkán bajnokká válnak. Fő erősségei a labdajátékok és az ügyességi próbák, de az engedelmességi versenyeken is jól szerepelhet. A shetlandi juhászkutyával kifejezetten érdemes versenyekre járni.

Egyéb: A Skóciától északra fekvő Shetland-szigetek kis lovaikról, marháikról és juhaikról ismertek. A kis shetlandi juhászkutya (shetland sheepdog) feladata az volt, hogy őrizze a házat és a tanyát, távol tartsa a falánk juhokat a kertektől és a szántóföldektől, megfogja a patkányokat és az egereket. A kis fickók gyengédek, okosak, fordulékonyak, gyorsak és engedelmesek voltak. A matrózok szívesen vásárolták őket szuvenírként. Bevételi forrásukért aggódva a shetlandiak kutyáikat törpespánielekkel, papillonokkal és törpespiccekkel keresztezték, hogy szép tarka kutyákat kínálhassanak megvételre. A típusjavítás céljából végzett collie-bekeresztezések miatt még ma is előfordulnak túl nagyra sikeredett sheltie-k. A shetland sheepdog Angliában és Amerikában jóval népszerűbb, mint a skót juhászkutya, és gyakran az első tíz legkedveltebb kutyafajta között szerepel. Nálunk inkább a ritka fajták közé tartozik, de egyre növekvő népszerűségnek örvend. Ugyanakkor robusztus, okos, tanulékony, könnyen kezelhető társ és megbízható őr. Szereti a mozgást és a munkát. Tökéletesen azonosul gazdájával, minden lépését követi. Idegenekkel általában elutasító. A sheltie ideális társ mindazoknak, akik sok szeretettel, törődéssel ajándékozzák meg kutyájukat. Hangos, szigorú, kemény emberek az érzékeny sheltie-vel nem lesznek boldogok. A szőrét hetente egyszer alaposan át kell kefélni. A sheltie-k különösen az agility barátai körében egyre népszerűbbek, erre a sportra különösen alkalmas.

Kategória: Ölebek, házi kedvencek / Angol, Brit kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz