kutyafajtak.hu

Shiba inu kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/shiba-inu-kutya#sigProId59aa7b8448

A shiba ősi japán fajta, neve „kiskutyát” jelent naganói nyelvjárásban. A japán partoknál elterülő hegyvidékek lakói évszázadok óta madarak és kis állatok vadászatára használták. Egy, a 20. század elején készített, részletes tanulmány arra következtetésre jutott, hogy a shiba kutyák száma vészesen megcsappant, ezért hozzáláttak a fajta szigorú standardnak megfelelő szelektív tenyésztéshez. 1937-ben nemzeti kinccsé nyilvánították. A shiba nem szapora fajta, egy alomban mindössze 3-4 kölyök van, ezért az egyedszám lassan nő világszerte

Testi adottságok

A schiba a legkisebb spiccfajta, marmagassága 39 cm, a legnagyobb súlya 13,5 kg. Erőteljes felépítésű, izmos, fürge mozgású kutya. Hosszú, sima szőre merev szerkezetű és durva tapintású, mégis fényes. Lehet egyszínű vörös vagy fehér, kétszínű fehér és fekete vagy mogyoróbarna és fekete. Koponyája széles, feje a rókáéhoz hasonló stopja jól kifejlett, pofája jól fejlett, a fekete orrtükör felé elkeskenyedő. Szeme sötét színű, háromszögletű, melynek külső sarka feljebb helyezkedik el. A szem mérete lehet közepes vagy kicsi. Füle „V” alakú, viszonylag kicsi, felálló, enyhén előre néző.

Jellem és alkalmazkodóképesség

A shiba mozgékony és nagyon bátor fajta, nem riad vissza a nála nagyobb testű, akár agresszív állatoktól sem. Családjához, különösen a gyerekekhez nagyon kedves. Engedelmes és intelligens jellemének köszönhetően nagyon jól nevelhető és könnyen alkalmazkodik bármilyen környezethez.

Gondozás és testmozgás

Ha a család a shibát lakásban tartja, nem szabad elfelednie, hogy igen aktív kutya és sok mozgásra van szüksége. Bundája ápolásán kívül nem igényel különleges gondoskodást.

Shiba

Származási ország: Japán

Eredeti feladata: vadászkutya

Marmagassága: min. 35 cm

Jelleme

Kiegyensúlyozott, éber, kíváncsi és vidám fajta. Ritkán ugat, de eléggé figyelmes tud lenni. Szorosan kötődik gazdájához, ugyanakkor bizonyos fokú függetlenséget mindig megőriz. Általában eléggé engedelmes, jó az alkalmazkodókészsége, nyugodt, csendes és körültekintő.

Társas viselkedése

A shiba jól kijön az ellentétes nemű kutyákkal, de a vele egy fedél alatt élő, azonos nemű ebekkel kihívóan viselkedik. Aki két shibát szeretne tartani, az jobban jár, ha egy kant és egy szukát választ. A macskákkal és egyéb háziállatokkal való együttélés általában nem okoz gondot. A látogatókat kedvesen üdvözli. A gyerekekkel jól megfér, feltéve, hogy azok nem tekintik játékszernek.

Szőrzetápolási igénye

A shiba szőrzete nem igényel túl sok gondoskodást. A kutya igen tisztán tartja magát, szőrzete pedig eleve nem hajlamos a piszkolódásra. Másik nagy előnye, hogy a szőrzet szagtalan. A vedlési időszakban azonban jelentős mennyiségű szőrt hullat, ezért ilyenkor rendszeresen kell kefélni. A karmait röviden kell tartani.

Tanítása

A shiba általában könnyen nevelhető, feltéve, hogy a gazdája tisztában van független jellemvonásaival. A gyakorlatokat célszerű játékkal válogatni, hogy a kutya számára hosszabb távon is élvezetesen legyenek, és a helyes viselkedést meg kell jutalmazni. A shiba nagyon jól motiválható finom falatokkal. Rendszerint jól alkalmazkodik a körülményekhez, és példásan viselkedik, ha gazdája magával viszi valahová, de "mutatványokra" nem hajlandó, és a hosszú, egyhangú képzéseket sem szereti. Mivel hagyományosan vadászkutyaként használták, előfordulhat, hogy séták közben kitör belőle a vadászösztön. Nagyon fontos tehát a "hozzám!" parancs alapos elsajátítása.

Mozgásigénye

Ez a kutya jól alkalmazkodik a gazdájához. Beéri napi három rövid sétával, ha emellett rendszeresen játszhat a kertben, vagy hetente egyszer kihancúrozhatja magát a parkban. De ha a gazdája mindennap kijár az erdőbe, a shiba oda is szívesen vele tart. Mindegy neki, hogy a városban vagy a természetben sétál-e, mindenütt egyformán jól érzi magát; ezért városi környezetben vagy lakásban való tartásra is alkalmas.

Alkalmazásai

Alkalmazkodókészségének köszönhetően ez a kutya szinte mindenütt otthon érzi magát, s bármilyen korú személynek hű társa lehet.

Kategória: Egyéb vadászkutyák / Japán kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz