kutyafajtak.hu

Sima szőrű retriever kutya

A sima szőrű retriever jó apportírozó, amely valószínűleg észak-amerikai kutyákkal keresztezve jött létre. A 19. század elején alakultak ki a fajta végleges jegyei. A vadászok hamar felfigyeltek jó képességeire, ezért egyre több helyen kezdték el őket tenyészteni.

Testi adottságok

Közepes méretű, a kan marmagassága 58-61 cm, súlya 27-36 kg, a szuka pár centivel alacsonyabb, illetve kisebb. Erős, de nem zömök. Mellkasa széles, végtagjai izmosak, feje hosszú, szépen formált, koponyája lapos, stopja enyhe. Szeme közepesen nagy, színe sötétbarna, füle kicsi és közepesen tűzött. Szőre dús, sima, finom. Kizárólag két színben létezik: egyszínű fekete vagy gesztenyebarna.

Jellem és alkalmazkodóképesség

Okos, fegyelmezett és engedelmes kutya. Intelligens, szeret tanulni, könnyen tanul. Kedves és vidám, szereti a gyerekeket, családjához kedves. Feltétlen hűséggel ragaszkodik gazdájához, akinek ezzel mindig örömet akar szerezni. Lelkesedik minden feladatért, amelyet végre is hajt.

Gondozás és testmozgás

A kutya szőrét alaposan fésüljük meg, ne próbáljuk fürdetéssel a fajtára jellemző, kellemetlen szagot eltüntetni. Kissé hajlamos az elhízásra. Egészsége és formája megőrzéséhez figyeljünk oda, hogy mit eszik, valamint arra is, hogy sokat mozogjon.

Sima szőrű retriever

Származási országa: Egyesült Királyság

Eredeti feladata: vadászkutya

Marmagassága: 55-61 cm

Súlya: 23-35 kg

Jelleme

A sima szőrű retriever vidám, szelíd természetű, barátságos és értelmes kutya, amely gyorsan tanul és szívesen dolgozik a gazdájának. Kiegyensúlyozott, visszafogott jellem. Általában szeret úszni, szívesen apportíroz és igen kitartó, de nem különösebben éber, és ritkán ugat. Nagyon erősen kötődik a gazdájához és a családjához, és ha egyébként eleget mozoghat, a lakásban már nyugodtan viselkedik. Igen jó az alkalmazkodókészsége, s éppúgy tartható városban, mint vidéken, de ha a kutya választhatna, biztosan az utóbbit választaná.

Társas viselkedése

Fajtársaival való kapcsolata problémamentes, általában még a kan is jól tűri a vele azonos nemű kutyák társaságát. A gyermekek mellett megbízható játszótárs, ám vidám és szilaj természete miatt nem igazán jó választás. A sima szőrű retriever rendszerint jól megfér más háziállatokkal, például nyulakkal vagy macskákkal, feltéve, hogy fiatal korában hozzájuk szoktatták. Az idegenek érkezését ugatással jelzi, de ennél többet nem tesz. Mindenkivel barátságosan viselkedik, ezért nem alkalmas házőrzőnek.

Szőrzetápolási igénye

A sima szőrű retriever szőre szinte teljesen víztaszító, és eső, zuhanyozás vagy úszás után nagyon gyorsan szárad. Száradás után a piszok és a sár is könnyen letörölhető róla. A szőrzetet hetente nagyjából egyszer vagy kétszer kell kikefélni vagy kifésülni - főként ott, ahol sűrűbb növésű. Időnként ellenőrizni kell a hallójáratokat, nem halmozódott-e fel bennük piszok vagy fülzsír; szükség esetén tiszta rongy és fültisztító készítmény segítségével lehet tisztára törölni. Előfordul, hogy a talppárnák közt hosszabb szőrszálak nőnek, s ezekbe könnyen beleakadhatnak a fű, a kövek és az egyéb törmelékek, ezért tanácsos lenyírni őket. A karmait is röviden kell tartani. Időnként szükségessé válhat elvinni a kutyát egy színvonalas kutyakozmetikába, ahol az elhalt szőrszálakat kiszedegetik, és az egész bundát kicsinosítják.

Tanítása

Viszonylag könnyen tanítható fajta, feltéve, hogy gazdája következetesen bánik vele. Rendkívül értelmes és nagyon szívesen tanul - ez a kombináció rendszerint gyors tanulást garantál. Ugyanakkor néha az is előfordul, hogy a saját akaratát érvényesíti. Ezt úgy lehet elkerülni, hogy a gyakorlatokat szórakoztatóvá és változatossá teszik, így a kutya nem veszíti el az érdeklődését.

Mozgásigénye

A sima szőrű retriever igazi munkakutya, amelynek elég sok mozgásra van szüksége ahhoz, hogy jól érezze magát. Imád úszni és apportírozni, s minden egyéb olyan tevékenységet, amelybe ezek is beletartoznak. Nem érdekli, hogy süt-e a nap vagy esik-e az eső; szőrzete kiváló védelmet nyújt az időjárás viszontagságaival szemben, és gyorsan szárad. Ez a kutya jobban szeret a hosszú póráz nélküli sétákat, mint a városi, pórázon végzett testmozgást. Amennyiben a gazdája szoros kapcsolatot alakít ki kutyájával, nem kell attól tartani, hogy messzire szalad. A sima szőrű retriever hívásra általában azonnal visszatér. Ha a gazdája egy nap nem ér rá sétáltatni, ahhoz még könnyen alkalmazkodik, de ha hosszabb ideig kénytelen nélkülözni a mozgást, rendetlenkedni kezd. Nem szabad elfeledni, hogy a sima szőrű retriever elsősorban munkakutya.

Alkalmazásai

Ezt az értelmes ebet valaha arra tenyésztették ki, hogy felkutassa és a vadászhoz vigye a lelőtt vadat, különösen a vízi vadakat, például a vadkacsákat - erre a feladatára még ma is kiválóan alkalmas. Ezért aztán ideális elfoglaltság számára, ha a gazdájával vadászkutyaképzésen vehet részt. Érdemes lehet megpróbálkozni a mentőkutyaképzésen, valamint nyomkövető-, lavina-mentőkutya tanfolyamokkal is, az engedelmességi és ügyességi próbákon is jó szolgálatot tehet. A sima szőrű retrieverek többségét azonban családi kutyaként tartják, amire tökéletesen meg is felel - ha kielégítik a szükségleteit. E kutya számára sportos család az ideális, amely szívesen szervez közös programokat négylábú társával.

Kategória: Szetterek, Retriverek / Angol, Brit kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz