kutyafajtak.hu

Skót szarvasagár kutya / Deerhound

Származási helyén, Skóciában, deerhoundnak nevezik. Ősi fajta. Angliában számos tenyésztő foglalkozik tenyésztésével, de Anglián kívül nem túl elterjedt.

Testi adottságok

Az angol agárnál magasabb és testesebb állat. A kan marmagassága 76 cm, súlya nem több mint 48 kg, a szuka kisebb és könnyebb. Elegáns megjelenéséhez illik ruganyos és előkelő járása, valamint gyors és határozott ugrása.. Szőre durva, tömör és szálkás, hossza körülbelül 8 cm, a nyakon és a hason valamivel finomabb és hosszabb. A leggyakoribb szín a kékesszürke.

Jellem és alkalmazkodóképesség

Nagyon értelmes és jámbor kutya, ezért nevelése egyszerű. Ha elegendő helyet biztosítunk neki, könnyen alkalmazkodik az otthoni környezethez.

Gondozás és testmozgás

A skót szarvasagár nem igényel különleges ápolást. A testmozgásra azonban kellő figyelmet kell fordítanunk. Jól jöhetnek a hosszú séták egy olyan gazdával, aki napi rendszerességgel fut.

Skót szarvasagár (deerhound)

Származási országa: Skócia

Eredeti feladata: vadászkutya

Marmagassága: --

Súlya: -

Jelleme

A skót szarvasagár szelíd, barátságos, értelmes és józan kutya. Egyszerű, de érzékeny természete van, s nagyon erősen kötődik a gazdájához és a családjához. Mindig van benne némi méltóság, mégis gyengéd, viszonylag alkalmazkodó és engedelmes eb. Keveset ugat, s nem való házőrzőnek. Önmagát nem kíméli, és egyáltalán nem finnyás. Általában igen erős a vadászösztöne. A lakásban rendszerint már-már lusta, de a szabadban hihetetlenül energikus. Kedves és gyengéd természete miatt soha nem szabad kifutóba száműzni.

Társas viselkedése

Ez a kutya többnyire jól kijön a többi kutyával éppúgy, mint a gyerekkel. Úgy tűnik, tisztában van azzal, hogy a kisgyerekeket nem szabad komolyan venni, mert meglepően sok mindent eltűr tőlik. A szülőknek mindazonáltal meg kell tanítaniuk gyermekeiket arra, hogy tisztelettel bánjanak a kutyával. A skót szarvasagár vadászösztöne miatt eléggé nehezen tud együtt élni más házi- és haszonállatokkal. Nem fog rárontatni a vendégekre - sem dühösen vicsorogva, sem boldogan csaholva. Kíváncsian figyeli, hogy mi történik, de eleinte távol tartja magát az idegenektől.

Szőrzetápolási igénye

A skót szarvasagár szőrzetét rendszeresen át kell kefélni. Időnként ki kell szedegetni a hallójáratban növekvő szőrszálakat, a talppárnák közt növő szőrszálakat pedig lekerekített hegyű ollóval kell levágni. Az elöregedett szőrszálakat a szőrzet minőségétől függően évente kétszer vagy egyszer kell kiszedni a bundából kézzel vagy egy tompa trimmelő késsel.

Tanítása

Elég gyorsan tanul, ha kölcsönösen megértik egymást a gazdájával. Szeret örömet szerezni, de a hosszú foglalkozások nem neki valók. Többnyire egy barátságos kérés is elég ahhoz, hogy a kutya megtegye, amit a gazdája akar. Semmilyen körülmények között sem szabad szigorúan bánni vele, sem pedig bántalmazni.

Mozgásigénye

Noha a lakásban nyugodtan viselkedik, a skót szarvasagárnak a szabadban rengeteg mozgásra van szüksége. Egy tágas kertben maga is képes gondoskodni mozgásigénye kielégítéséről, de nagyon szívesen elkíséri gazdáját egy-egy hosszú kirándulásra is. Az időjárás viszontagságait viszonylag jól tűri. Amint egy agárnál várható, a kutya hajlamos arra, hogy ha valami érdekes dolgot vesz észre annak azonnal a nyomába eredjen, ám ha megfelelő volt a nevelése és kellően engedelmes, akkor időnként nyugodtan el lehet engedni a pórázról, hogy hancúrozzon és játszadozzon egyet. Ezt azonban csakis olyan helyen szabad megtenni, amely tökéletesen biztonságos.

Alkalmazásai

A skót szarvasagarat ma már egyáltalán nem használják vadászatra, de az agárversenyzés remek alternatívát kínál a számára.

Kategória: Agarak / Angol, Brit kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz