kutyafajtak.hu

Spanyol kopó kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/spanyol-kopo-kutya#sigProId093c8676c0

A spanyol kopóról szóló első leírások a középkorban születtek, kiemelt helyet kapott a XI. Alfonz király vadászkönyve című művében. Nagyvadak és nyulak fogására tenyésztették ki.

Testi adottságok

Ennek a kopónak két változatát tartják számon, amelyek kicsit különböznek egymástól. A standardban leírt minden más tulajdonságban osztoznak. Az 51-56 cm magas, 25 kg súlyú nagy nyúlvadász szőre fehér alapon sárgásbarna vagy fekete foltos. A közepes spanyol kopó marmagassága 49-52 cm, súlya megközelítőleg 20 kg, szőre fehér alapon vörös vagy fekete foltos. Mindkét változat szőrzete sűrű, rövid, testhez simuló. A foltok olyan nagyok lehetnek, hogy akár a kutya egész testét beterítik. A spanyol kopó hosszú törzsű, elegáns megjelenésű, mozgékony kutya. Szép fején hosszanti ráncok húzódnak, arcorra hosszú, orrtükre barna színű. Szemei sötétbarnák, tekintete intelligenciáról árulkodik. Lelógó, keskeny fülei puha tapintásúak, rugalmasak.

Jellem és alkalmazkodóképesség

Élénk, vidám, kiegyensúlyozott. Engedelmes, szeretetteljes természetének köszönhetően éppoly kitűnő társ, mint amilyen szenvedélyes vadász. Kedveli a társaságot, de nem szeret lakásban élni. Könnyen alkalmazkodik és nagyon fogékony. Barátságos, szelíd, különösen nemes lelkű. Gazdájához egy életen át hűséges. Egyszóval igazi kincs.

Gondozás és testmozgás

Kis mérete miatt szőre gondozása nem jár különösebb munkával, fésüljük rendszeresen, és szőrét simítsuk át puha törlőkendővel. Mozgástérre és sok-sok edzésre van szüksége.

Spanyol kopó

Származási ország: Spanyolország

Eredeti feladata: vadászkutya

Marmagassága: 48-57 cm

Jelleme

Ez a kutya általában barátságos és jóindulatú, vadászat közben pedig bátor és kitartó. Meglehetősen szívós, nem finnyás, séta közben fáradhatatlan. Rendszerint kiegyensúlyozott, de makacs természetű. A spanyol kopó hangja mély és fenyegető, a betolakodókat elriaszthatja, de házőrzőnek vagy őrző-védő kutyának nem alkalmas.

Társas viselkedése

Amint az egy kopótól elvráható, általában ez az eb is barátságos a többi kutyával, s a gyerekekkel is jól kijön. A kisebb vagy nagyobb háziállatokkal való együttélése nem okozhat gondot, ha már kölyökkorában hozzászoktatták azokhoz. Az idegenekkel szemben eleinte kissé tartózkodó, de nem barátságtalan.

Szőrzetápolási igénye

A spanyol kopó szőrzetének ápolása nem különösebben megerőltető. Általában elég hetente egyszer átkefélni. A vedlési időszakban egy gumikefe segítségével lehet a leggyorsabban és leghatékonyabban eltávolítani a szőrzetből az elhalt és kilazult szőrszálakat. A hosszú füleket szükség szerint kell tisztogatni. A hallójáratokat hetente ellenőrizni kell, nincs-e bennük piszok.

Tanítása

Azok, akik kutyájuktól feltétel nélküli engedelmességet várnak el, ne ebben a fajtában gondolkozzanak. A spanyol kopóban gondolkozzanak. A spanyol kopó számára soha nem volt elsődleges dolog a gazda iránti engedelmesség. E kopó eredeti feladatának ellátásához sokkal fontosabb az önállóság és a kezdeményezőkészség. A nevelést szelíden, de következetesen kell végezni; a gazdának legalább bizonyos fokig tisztában kell lennie a kutya természetes hajlamaival. Semmi értelmes sincs erőszakkal rávenni valamire, vagy túl nagy nyomást gyakorolni rá, mivel a kutya így csak szorongóvá válik. Megfelelő nevelés esetén viszony a spanyol kopó meglepően sok parancs megértésére képes. A fajta legnagyobb hibája az, hogy a pórázról elengedve szökésre hajlamos, különösen az olyan helyeken ahol vadak élnek. Ezt a gazdájának is tudnia kell, s a nevelés során különösen nagy figyelmet kell fordítani a "hozzám!" parancsra; a helyes viselkedést bőségesen meg kell dicsérni és meg is kell jutalmazni néhány finom falattal, hogy a gazdájához való visszatérés kellemes feladat legyen.

Mozgásigénye

A spanyol kopó nem való kényelmes embereknek. Nagyon szeret sétálni, akár órákon át hajlandó rá anélkül, hogy a fáradság legcsekélyebb jelét adná. Napi három rövid séta messze nem elég a számára. Bármilyen nagy gondot fordított is a nevelésre, a gazdája nem várhatja el, hogy a kutya póráz nélküli sétáltatás során végig mellette maradjon. A forgalmas területeken a póráz nélküli sétáltatás helyett inkább a hosszú póráz használata javasolt. Ez a kutya nem éri be a "saját " kertjével, ezért azt jól körbe kell keríteni, hogy az állat ne szökhessen el. A lakásban rendszerint nyugodt viselkedésű, de csak akkor, ha eleget mozoghat.

Alkalmazásai

Eredeti feladata mellett - amely sok országban nem engedélyezett - jó néhány alternatív elfoglaltság is kínálkozik. A spanyol kopó szaglása kiváló, és nagyon szeret nyomot követni. Éppen ezért a nyomkövetéses játékok, a nyomkövetési foglalkozások és versenyek (például az ún. cleanboot) ideálisak a számára. Sportosabb életmódú családban nevelkedett spanyol kopó jól viseli magát a lakásban, és eléggé nyugodt is.

Kategória: Kopók / Spanyol kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz