kutyafajtak.hu

Spanyol vízikutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/spanyol-vizikutya#sigProId8a8fab381f

A spanyol vízikutya a legősibb kutyafajták egyike, amelyet i.sz. 711 körül állítólag az arabok vittek be Spanyolországba. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy Andalúziában, ahol a legtöbb példány található e fajtából, sokáig "a török"-ként emlegették. Spanyolország több vidékén is igen elterjedt fajta.

Testi adottságok

Rusztikus megjelenésű, járása sajátos: rövideket lépve, ugrálva fut. Testtartása egyenes és elegáns. A kan marmagassága 41-50 cm, súlya 16-20 kg, a szuka 4 cm-rel, súlya magasságával arányos. Szőre göndör, lehet egyszínű fejér, barna vagy fekete, különböző árnyalatokban, valamint két szín, fekete-fehér vagy fehér-barna keveréke. Orrtükre fekete, szőr szín szerint a szemmel együtt változhat. Füle háromszögletű, hosszú és lelógó.

Jellem és alkalmazkodóképesség

Sokan állítják, hogy nem létezik nála jobb társ, mert engedelmes, hűséges, vidám, dolgos és bátor. Nagyon gyorsan tanul és kiemelkedően jól alkalmazkodik a környezetéhez. Memóriája jó, és ügyesen visszahozza amit eldobunk. Családjához kedves, szereti a gyerekeket, és jól megfér más állatokkal is.

Gondozás és testmozgás

Szőrét évente egyszer le kell vágni. Szeret szabadon futkározni és ugrándozni, ezt különösen figyelembe kell venni, ha nincs kertünk.

Spanyol vízikutya

Eredeti feladata: vadászkutya

Jelleme

Mozgékony, vidám és eleven kutya, barátságos és kiegyensúlyozott természettel. Éber és figyelmes, de általában nem ugat többet a kelleténél. Szereti, ha ő kezdeményezi a játékot; rendkívül értelmes, és nagyon szeret tanulni. Jó a szaglása. Szőrzete megóvja az időjárás viszontagságaitól.

Társas viselkedése

A spanyol vízikutya nagyon szereti a társaságot, és igen barátságos a természete. A fajtársaival, a gyerekekkel és a háziállatokkal egyaránt jól kijön. Megfelelő szocializáció után a macskákkal való kapcsolata sem jelenthet gondot. Ha veszélyt érez, azt ugatással jelzi, de ennél tovább nem megy. Az emberekkel többnyire barátságos, de ha úgy érzi, hogy veszély fenyegeti a gazdáját, akkor a védelmére kel.

Szőrzetápolási igénye

A hasonló szőrzetű pulival és komondorral ellentétben a spanyol vízikutya szőrzetének zsinórjai maguktól alakulnak ki. További különbség a két említett fajtához képest az is, hogy míg a puli és a komondor esetében a kiállításokon igen nagyra értékelik a hosszú zsinórokat, a spanyol vízikutyát általában rövidre nyírva is elfogadják. Ebben az esetben nem is nagyon kell kefélni és fésülni, viszont időnként nem árt megmosni a mancsokat, a fart és az arcorri részt. Rendszeresen ellenőrizni kell, nem került-e piszok a fülébe, és a szemzugokat is tisztán kell tartani. A talppárnák között növő szőrt le kell nyírni.

Tanítása

Elég gyorsan tanulja meg az új parancsokat, ráadásul szívesen tanul, és szeret feladatokat végezni - ennek megfelelően a tanítása semmilyen komolyabb gondot nem okozhat.

Mozgásigénye

A spanyol vízikutyának elég sok mozgásra van szüksége. Szeret úszni, és rajong az apportírozásért. Eleven természetére való tekintettel főként olyan személyeknek ajánlható, akik maguk is sportos életmódot élnek.

Alkalmazásai

Ez a mozgékony eb igen jól teljesít az engedelmességi és az ügyességi próbákon, valamint a labdázásban (flyball). Egyes egyedek nyomkövetésre is betaníthatók. Családi kutyaként is jól megállja a helyét.

Kategória: Egyéb vadászkutyák / Spanyol kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz