kutyafajtak.hu

Stabyhoun / Fríz vizsla kutya

Származási országa: Hollandia

Eredeti feladata: vadászkutya

Marmagassága: min. 50 cm

Jelleme

A stabyhoun kedves, készséges, értelmes és kíváncsi kutya. Viszonylag nyugodt, kiegyensúlyozott és magabiztos természetű. Éberen figyelem mindenre, ami a környezetében történik; kiváló házőrző, anélkül, hogy túl szilaj vagy izgatott lenne, s nem is ugat feleslegesen. Igen tüzes és kitartó eb.

Társas viselkedése

Ez a kutya jól kijön fajtársaival, és szinte soha nem kezdeményez verekedést. Az egyéb háziállatokkal való együttélése is problémamentes, ha már fiatal korában hozzászoktatták a családi többi kedvencéhez. A gyerekekkel többnyire kiválóan megfér. Ha veszélyt érez, azt ugatással jelzi, de az idegeneket is barátságosan fogadja.

Szőrzetápolási igénye

A stabyhoun szőrzetével nem kell túl sokat törődni, mivel jellegéből adódóan könnyen letörölhető róla a piszok és a száraz sár. Rendes körülmények között elég hetente egyszer átkefélni ahhoz, hogy a szőrzet jó állapotban maradjon. Főként azokat a részeket kell gondosan kikefélni és kifésülni, ahol a szőrzet hajlamos a gubancolódásra: a mellen, a farkon és a lábak között. A talppárnák közt növő szőrt le kell nyírni, mivel zavarja a kutyát. A karmait és füleit rendszeresen figyelni kell.

Tanítása

A stabyhoun értelmes kutya, amely szeret a gazdája kedvében járni, ezért általában könnyen tanítható. Jól reagál a hanghordozásbeli különbségekre. A legjobb eredmények következetes és kiegyensúlyozott neveléssel, a helyes viselkedés jutalmazásával érhetők el.

Mozgásigénye

Eredetileg vadászkutya volt, ezért eléggé sok mozgást igényel. A stabyhoun mindig szereti a hosszú sétákat a szabadban, s rendszeresen meg kell neki engedni, hogy póráz nélkül szaladgáljon és játszadozzon egy ideig. Ritkán hajlamos arra, hogy messzire távolodjon a gazdájától. Nagyon szeret úszni és apportírozni. Az időjárási viszonyokkal békésen viselkedik, feltéve, hogy elegendő testmozgáshoz jut.

Alkalmazásai

Kiváló vadászkutya, de megfelelő irányítással az ügyességi próbákon és a labdajátékokban (flyball) is jó eredményekre képes. A sportos család mellett nagyszerű társ lehet belőle.

Kategória: Vizslák, Pointerek / Holland kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz