kutyafajtak.hu

Sussex spániel kutya

Származási országa: Anglia

Eredeti feladata: vadászkutya

Marmagassága: 38-41 cm

Súlya: 18-21 kg, méreteihez képest súlyos

Jelleme

Szeretetre méltó, vidám, kedves és szelíd kutya. Értelmes és okos, s még akaratosságában is van valami kedves- szinte mulatságos - vonás. Szeret ugatni, de a lakásban kellemes és viszonylag csendes társ.

Társas viselkedése

A Sussex spániel társaságkedvelő természete miatt jól kijön a többi kutyával, a macskákkal és egyéb háziállatokkal. A gyerekekkel is nagyon jól megfér: annyira szelíd, hogy inkább őt kell megvédeni a kicsiktől. A látogatók érkezését ugatással jelzi, de aztán vidáman és lelkesen üdvözli őket. Egyáltalán nem félénk természetű.

Szőrzetápolási igénye

E kutya szőrzete rendszeres kefélést és fésülést igényel, különösen azokon a területeken, ahol hajlamos a gubancolódásra. Füleit tisztán kell tartani, s az alattuk, a hallójárat környékén növő szőrt le kell nyírni; a fül így jobban szellőzik, s kevésbé lesz hajlamos a begyulladásra. A talppárnák közt növő szőr zavarhatja a kutyát, ezért lehetőleg azt is le kell nyírni. A mancs felső oldalán, a lábujjak között megjelenő szőrtincseket azonban meg kell hagyni: ezek a fajta jellegzetességének számítanak. Amikor új fogak fejlődnek, ellenőrizni kell, nem tolják-e félre a már meglévőket, mivel ez a fogazat maradandó torzulásához vezethet. Szükséges esetén az öregebb, a szőrzet többi részénél világosabb színű szőrszálakat szakemberrel kell kiszedetni.

Tanítása

Értelmes kutya, ezért gyorsan tanulja meg a parancsokat. Pontosan tudja, hogyan használja fel (vagy ki) aranyos, mulatságos megjelenését, mivel igencsak megnehezíti gazdája számára a következetes nevelést. A következetesség azonban nélkülözhetetlen, máskülönben a kutyából vidám léhűtő lesz, amely mindig a saját feje után megy. Mivel szeret ugat, célszerű már fiatalon megtanítani arra, hogy a túl sok ugatás nemkívánatos.

Mozgásigénye

A Sussex spániel általában jól alkalmazkodik a körülményekhez, de ha nem mozoghat eleget, gyorsan hízni kezd. Mindig szívesen sétál a mezőn vagy az erdőben, de vigyázni kell, mert hajlamos az orra után menni, ha egy szag felkelti az érdeklődését. Többnyire szeret úszni és apportírozni.

Alkalmazásai

Kiváló családi kutya. Érdemes lehet vadászkutyaképzésre vinni.

Kategória: Spánielek / Angol, Brit kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz