kutyafajtak.hu

Svéd juhászkutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/sved-juhaszkutya#sigProIdf0fac6b4f3

Svéd fajta, habár nem tisztázott, hogy a vikingek vitték Angliába vagy Angliából került Svédországba. Névadó hazájában nagyon népszerű fajta, mert remek házőrző és pásztorkutya, de Svédországon kívül nem túl elterjedt. Jóllehet ősi fajta, hivatalosan csak 1940-ben ismerték el. Korábban úgy hitték, hogy a fajta teljesen eltűnt, de néhány évvel az elismerést megelőzően bebizonyosodott, hogy léteznek fajtiszta példányok Vara városában. Ezekből a példányokból tenyésztették ki az azonos tulajdonságokkal rendelkező egyedeket.

Test adottságok

A svéd juhászkutya kicsi fajta, súlya 9-14 kg, a kan ideális marmagassága 33 cm, a szukáé 31 cm. Feje hosszú, koponyáján nem látható kidudorodás. Stopja határozott, arcorri része négyszögletes, orrtükre fekete. Szeme sötétbarna, közepes méretű, ovális. Füle nem túl magasan tűzött, hegyes és feláll. Szőre hosszú, színe lehet barna, különböző árnyalatokban, szürke vagy vöröses, egyszínű foltokkal, a napjainkban érvényben lévő standard egyetlen színt sem részesít előnyben.

Jellem és alkalmazkodóképesség

A svéd juhászkutya termete ellenére bátor és energikus. Akár élete árán is megvédi befogadó családját és otthonát. Okos, élénk és intelligens, mindez megkönnyíti nevelését. Játékos és türelmes a gyerekekkel, ezért kiváló társasági kutya, bár lakásban nem érzi jól magát.

Gondozás és testmozgás

Nagyon egészséges, az alapvető higiénés gondozást leszámítva nem igényel különleges ápolást. Szeret a szabadban lenni, és nagy térre van szüksége, hogy formában maradjon.

Svéd juhászkutya

Származási ország: Svédország

Eredeti feladata: marhaterhelő kutya

Marmagassága: 29,5-34,5 cm

Jelleme

A svéd juhászkutya éber, aktív kutya, amely nagyon szeret tanulni és dolgozni. Magabiztos és értelmes, gazdájával és családjával hűséges és odaadó. Szükség esetén megbízható házőrzőnek és bátor védelmezőnek bizonyulhat. Munka közben fáradhatatlan.

Társas viselkedése

Kimondottan társaságkedvelő kutya. A házi- és haszonállatokkal való kapcsolata problémamentes, bár nyilvánvaló, hogy ebben a szocializációnak is van némi szerepe. Általában jól kijön a többi kutyával, a gyermekek iránt kedvessége és türelme pedig közismert. Az idegeneket - különösen gazdája távollétében - bátor és határozott fellépéssel állítja meg. A meghívott vendégekkel szemben eleinte kissé tartózkodó. E kutya számára mindig a gazdája és a családja az első.

Szőrzetápolási igénye

E jellegzetes eb szőrzete nem sok gondozást igényel. Rendszerint elég hetente egyszer átkefélni és kifésülni. A vedlési időszakban az aljszőrzete egy jelentős részét elveszíti, így ilyenkor mindenképpen ajánlatos naponta átkefélni a szőrzetet egy kártolókefével, amely könnyen eltávolítja az elhalt és kilazult szőrszálakat. A karmait röviden kell tartani.

Tanítása

A svéd juhászkutya engedelmességre nevelési viszonylag nem nehéz feladat. Értelmes kutya, és nagyon szeret gazdája kedvében járni - ez ideális kombináció.

Mozgásigénye

Ez az eb elsődlegesen munkakutya, így rengeteg mozgásra és feladatra van szüksége. Kis mérete miatt lakásban is jól érzi magát, de csak akkor, ha mindennap lehetőséget kap a szabadban való szaladgálásra és játékra. Megőrül a labdásáért, de apportírozni is szeret. Szívesen elkíséri gazdáját a hosszú kirándulásokra, pórázon és póráz nélkül egyaránt.

Alkalmazásai

Kiválóan alkalmas lakásban való tartásra, de feltétlenül gondoskodni kell arról, hogy legyen valami elfoglaltsága. Nem lehet nagyobb örömet szerezni neki annál, mint hogy elviszik egy ügyességi próbára felkészítő képzésre vagy valamilyen hasonló foglalkozásra, ami kihívást jelent a számára. A versenyeken is jó teljesítményre képes.

Egyéb: A svéd juhászkutya (szerk: vallhundnak hívják itt) a svédországi Västgöta vidékéről származik. Ez az egyetlen rövid lábú északi kutya, erősen hasonlít a brit corgikra. Ma már nem deríthető ki, hogy a vikingek vitték-e magukkal terelőkutyáikat Skandináviából Walesbe, vagy az ottani kutyákat vitték haza. A svéd juhászkutya fáradhatatlan tanyasi kutya, amely ügyesen tér ki a marhák rúgásai elől, és oda tereli őket, ahová akarja. Hogy a kutya feltétlenül fajtatiszta-e vagy nem, a parasztokat nemigen érdekelte, amíg a munkáját elvégezte. Ezért az utak minőségének javulásával és az idegen fajták elterjedésével a jellegzetes vallhundot a keveredés miatti eltűnés veszélye fenyegette. Még éppen időben kezdődött az ötvenes években egy tenyésztési program, aminek eredményeként a vallhund mára Svédországban népszerűvé vált. A kicsi, intelligens, nagyon aktív kutya könnyen nevelhető. Nincs meg benne a többi spicc önállósága. Kezelhető méretű családi kutya, robusztus egészségű, erős és könnyen gondozható. Türelmes a gyerekekkel, mindig kész a játékra és a hancúrozásra, éber, de nem harapós, minden családba illik, amely szeretettel veszi körül a kis munkakutyát, és elfoglaltságot biztosít élénk szellemének. A västgötaspetsszel Svédországon kívül is lehet találkozni. Körülbelül a kutyák fele csonka farokkal születik.

Kategória: Pásztorkutyák / Svéd kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz