kutyafajtak.hu

Szibériai husky kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/sziberiai-husky-kutya#sigProId4fe627ccd0
Magyar / idegen név:Szibériai husky, Husky / Siberian husky
Származási hely / feladat:Oroszország, Szibéria / Szánhúzó kutya
Marmagasság / Súly:50– 60 cm / 16 - 27 kg
Várható életkor / alomszám:10 - 14 év / 4 - 8 kölyök

A szibériai husky kutya története

Husky - ez a név az Északi-sarkon általánosságban jelenti a szánhúzó kutyát, hivatalosan a szibériai huskyt értjük alatta. A husky Kelet-Szibériában őshonos, az itt lakó eszkimó törzsek tenyésztették ki. Ez az időszak kb. i. e. 9000-6000 közé tehető. Az elnevezés eredete rejtélyes. Több szakíró azt az elméletet fogadja el, hogy a "husky" név a chukchy / chuchy szóból származik, a Kojma folyó mentén élő eszkimókat nevezték így. Egy másik elmélet szerint a fajta eleve a tuskin / tchutski törzs nevéből származik.

1853-ban William Hulme Hooper, az angol királyi tengerészet főhadnagya Tíz hónap a tuski sátrakban címmel könyvet adott ki. Hooper leírása a tuskik kutyáiról illik a szibériai huskyra. "Ezek a kutyák általában kis testűek, hosszú szőrűek. Hegyes fül és bozontos farok jellemzi őket. Hasonlítanak a farkasokra és a rókákra, ugatásuk pedig melankolikus vinnyogásként hat."

A husky a "nagyszerű északi négyek" (alaszkai malamut, grönlandi kutya, szamojéd és szibériai husky) tagja. Az szibériai husky akkortól lett ismert és népszerű, amikor 1908-ban egy orosz szőrmekereskedő benevezte a kutyáit az alaszkai szánhúzó versenyre.

A tudatos tenyésztés Leonard Seppala, minden idők legsikeresebb szánhajtója nevéhez kötődik. Ő vezette a híres "Szérumfutást" is, amelyben egy alaszkai város lakosságának életét mentette meg szánhúzó kutyáival 1925-ben. A Nome nevű városban diftériajárvány tört ki, a tél közepén az oltóanyag odaszállításának egyetlen módja a kutyaszán volt. Húsz hajtó és százötven kutya öt és fél nap alatt teljesítette az 1085 kilométeres távot. A szérumfutás résztvevőinek hősiességének emlékére az utolsó szakasz egységének vezérkutyája, Balto a New York-i Central Parkban kapott szobrot. A szérumfutás emlékére rendezik meg évtizedek óta az Iditarod kutyaszánhajtó-versenyt, valamint 1997 óta az eredeti útvonalon zajló Serum Run 25 túrát.

Alaszkában több keresztezéssel később kitenyésztették az alaszkai husky kutyát, ezt azonban az FCI nem ismeri el önálló fajtaként.

A Szibériai husky megjelenése

A husky legszembeötlőbb jellegzetessége a közepes méret, a könnyed mozgás, és a tömör, dupla, közepes hosszúságú szőrzet. Szőrszíne a fehértől a feketéig mindenféle színváltozatot tartalmazhat, de főként farkas- vagy ezüstszürke. Bundája rendkívül szép.

Különlegessége a kék szemszín – azonban a barna szín jellemző az egyedek többségére. A szem kissé ferde vágású.

A kan erős, de nem durva megjelenésű, míg a szuka kecses, de sosem gyenge felépítésű. A szibériai husky marmagassága: 53 – 59,7 cm (kan), illetve 50,8 – 55,9 cm (szuka). Súly: a kanoknál 20,4 – 27,2 kg, a szukáknál 15,9 – 22, 7 kg.

Feje közepes nagyságú, koponyája kissé domború, arcorri része elkeskenyedő, fülei is közepes nagyságúak, felállnak, s ha figyel, csaknem párhuzamosak. Orrtükre általában fekete, de rőtszínű egyedeké a barna és a hússzínű orr is elfogadható. Nyaka rövid, erős, jó ívű. Mellkasa erős és mély vonalú. Hátvonala egyenes, ágyéka könnyed ívelésű és feszes. Végtagjai egyenesek, párhuzamosak, jó izomzatúak. Combjai különösen izmosak. Mancsa közepesen nagy, ovális. Farka a hátára kunkorodik.

A Szibériai husky kutya jelleme

A szibériai husky barátságos, jó természetű és szelíd kutya, tele rendkívül sok energiával, amihez erős vadászösztön társul. Nagyon szereti gazdáját és családját - amit gyakran kis is fejez -, aki ezt a fajtát választja, életre szóló barátot szerez.

A husky nem alkalmas házőrzésre. Ebben a fajtában nincsenek meg azok az ösztönök, amelyek az őrző-védő kutyákban. Egy betörővel ugyanolyan jól eljátszik, mint velünk. Kedves, békés természetű, valamennyi szánhúzó kutya közül a legszelídebb.

A Szibériai husky kutya társas viselkedése

A szibériai husky kifejezetten társas lény, hiszen mindig is falkában élt. Éppen ezért családszerető, hűséges, ragaszkodó, hűséges, él-hal a falka tagjaiért - tehát a gazdáiért is. Fajtársaival rendszerint jól kijön, szinte sosem keveredik konfliktusba más kutyákkal, de azt nem hagyja, hogy dominánsan lépjenek fel vele szemben. A macskák, nyulak és csirkék nem neki való társak, ahhoz túl erős a vadászösztöne. Jó társ viszont a gyerekek mellé, nagyon türelmes fajta.

A kutyafajták többségéhez képest jóval erősebb benne a falkaszellem, nem szeret egyedül lenni, ezért ebből a fajtából egyszerre kettőt érdemes tartani. Az idegenekkel közömbösen viselkedik, de emberekkel szemben sohasem agresszív.

A szibériai husky szőre, zőrzetápolási igénye

A husky szőrzetápolási igénye elsősorban attól függ, hogy az évnek melyik szakaszáról van szó, és hogy hogyan tartják a kutyát. A szabadban tartott husky szőrzete általában szebb és kevésbé hullik, mint a lakásban élőké. A vedlési időszakban kártolókefével a legkönnyebb eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Jól alkalmazkodik a mérsékelt éghajlathoz is, de forró panelekbe semmiképpen nem ajánlott! Sűrű bundája tökéletes védelmet nyújt a hideg ellen, meleg napokon viszont nem szabad nagyon megerőltetni, mivel a szervezete nincs felkészülve az efféle megpróbáltatásokra.

A Szibériai husky kutya tanítása

Aki szibériai huskyt szeretne, annak tudnia kell, hogy ez az állat igazi szánhúzó kutya. Nem arra tenyésztették ki, hogy erősen kötődjön a gazdájához, vagy hogy abszolút engedelmes legyen. Bármire akarjuk is megtanítani a huskyt, ahhoz eltökéltnek, következetesnek és türelmesnek kell lennünk, akkor lehetünk igazán eredményesek, ha jól ismerjük és megértjük ezt a sok ősi tulajdonságot hordozó sarkvidéki kutyát.

Igazán tökéletesen engedelmes sosem lesz valószínűleg! Csak akkor teljesíti a parancsokat, ha annak ő is értelmét látja, és nem hagyja magát szép szavakkal vagy finom falatokkal lekenyerezni.

A husky mozgásigénye

Rengeteg energiája van, állandóan fut és ugrál. Csak jól elhatárolt helyen tartsuk, ahol tud eleget mozogni. A szibériai huskynak hihetetlenül sok mozgásra van szüksége - és ezt az igényét feltétlenül ki kell elégíteni.

Szívesen elkíséri gazdáját hosszú gyalogtúrára vagy kerékpár- illetve sítúrára. Naponta legalább másfél órát kell rászánni arra, hogy a gazdája együtt fusson, sétáljon vele. Fontos: az összes szabadban végzett tevékenység közben a huskyt pórázon kell tartani, és ügyelni kell rá, hogy a kert jól körbe legyen kerítve, máskülönben a kutya elszökhet.

A magányos, bezárt, kevés mozgáshoz jutó husky sokat vonyít, és előbb-utóbb károkat kezd tenni környezetében. Ez nem a kutya hibája, hanem kizárólag a gazdájáé, aki nem magához illő kutyát választott.

A husky kutya alkalmazásai

Annak, aki kutyaszánsporttal szeretne foglalkozni, ez az ideális kutya, mivel a husky világszerte híres a sebességéről. Szinte minden szánhúzó versenyt huskycsapat nyer. Rendőrkutyának is alkalmazzák. Szépsége, kedvessége, okossága és különlegessége miatt igen népszerű családi, sport, és kiállítási kutya is. Az USA-ban gyakran gyermekek őrzője.

Kategória: Szánhúzó kutyák / Orosz kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz