kutyafajtak.hu

Tiroli kopó kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/tiroli-kopo-kutya#sigProId24ce17e8ae

Származási ország: Ausztria

Eredeti feladata: vadászkutya

Marmagassága: 40-48 cm

Jelleme

Józan és mozgékony munkakutya; kitartó, szívós, kiváló a szimata és remek vadász. Nagyon bátor, és munka közben nem kíméli magát. Noha igen mozgékony, akaratos, és hajlamos lehet a csavargásra is, a gazdájával és a családja tagjaival szemben nagyon kedvesen viselkedik.

Társas viselkedése

Noha olykor kissé domináns magatartású, általában elég jól kijön a többi kutyával. A gyerekekkel való kapcsolata problémamentes, és az idegenekkel szemen is barátságos. A háziállatokhoz, például a macskákhoz való hozzászoktatása erősen fejlett vadászösztöne miatt nem könnyű feladat - de nem is lehetetlen. Ha már kölyökkorától kezdve ismeri a család macskáját, akkor békésen együtt tud élni vele.

Szőrzetápolási igénye

A tiroli kopó szőrzete nem különösebben igényes. Kefélni leginkább csak a vedlés idején kell. A karmait röviden kell tartani.

Tanítása

Az a fajta munka, amire használni szokták, gyakran természetes a számára; a kutya ehhez rendszerint csak kevés útmutatást igényel. Másra is megtanítható, például alapvető engedelmességi feladatokra, ám ehhez a gazdájának igen megértőnek és türelmesnek kell lennie.

Mozgásigénye

A tiroli kopónak nagyon sok mozgásra van szüksége. Ha e szükségleteit kielégítik, a lakásban általában nyugodtan viselkedik. Szeret magányos felfedezőutakra menni, ezért a kertet jól körül kell keríteni, és a kutyát csak pórázon szabad sétáltatni.

Alkalmazásai

Ezt a fajtát ritkán tartják kedvencként, nem is igazán alkalmas rá. Főként a vadászok körében népszerű, akik konkrét célokra tenyésztik. A tiroli kopó a vadonban érzi jól magát: ha rátalál egy nyomra, azt nem hagyja el, még ha egy egész napig kell is követnie. Származási országában szigorú szelekciós program működik: csak azokat a kutyákat engedik továbbtenyészteni, amelyek sikeresen teljesítették a különféle munkafeladatokat, és a terepen végzett gyakorlatok során legalább "nagyon jó" minősítést szereztek.

Kategória: Kopók / Osztrák (Ausztriai) kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz