kutyafajtak.hu

Toy uszkár kutya

A standard szerint a toy uszkár marmagassága 24-28 cm (az ideális nagyság 25 cm), -1 cm toleranciával. A toy uszkár megtartja a törpeuszkár megjelenését és az általános arányokat a standard valamennyi pontjának eleget téve. Minden törpejelleg kizárt, esetleg a tarkóbúb lehet kevésbé hangsúlyos.

Egyéb: Uszkárhoz hasonló kutyák már az ókorban a nemes hölgyek kísérői voltak. A XVI. századtól gyakran láthatjuk nagy mesterek festményein. A barokk és a rokokó idején rendkívül népszerűek voltak. A régi vízikutyáktól származnak, amelyektől sok vadász- és terelőkutya is. Egykor és most is idomítanak uszkárokat cirkuszi mutatványokra, és szarvasgomba-keresésre is használják őket. Az uszkár sokoldalúsága és ezzel együtt járó alkalmazkodóképessége, a tény, hogy nem vedlik, és kezelhető mérete tették kedvelt kísérőkutyává. Mióta az ötvenes években az úgynevezett standardnyírás (oroszlánsörénnyel, nyírott hátsó résszel) mellett a modern nyírás is érvényre jutott, az uszkár üstökösszerű fellendülést élt meg. Különösen sok közép- és törpeuszkár talált gazdára. A caniche okos, ragaszkodó, gazdájához erősen kötődő, egészen idős koráig játékos, könnyen nevelhető társ, amely alig okoz gondot. Nagyjából nyolchetente meg kell nyírni és naponta megfésülni, hogy mindig csinosan nézzen ki. Éber, de nem agresszív, és nem is csahol. Idegenekkel szemben semlegesen viselkedik. Szereti a kiadós sétákat, nem hajlamos a vadászatra, és jól kijön a fajtársaival.

Színek: egyszínű fekete, fehér, gesztenyebarna, szürke (ezüst) és apricot (barackszínű); új színek (csak Németországban elismertek): fekete-cser, fekete-fehér foltos (harlekin) és vörös.

Kategória: Ölebek, házi kedvencek / Francia kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz