kutyafajtak.hu

Vesztfáliai tacskókopó kutya

Származási országa: Németország

Eredeti feladata: vadászkutya

Marmagassága: 30-38 cm

Jelleme

A vesztfáliai tacskókopó eleven, vidám és kifejező kutya. Kiegyensúlyozott természetű és meglehetősen magabiztos. Munka közben rendkívül bátor, szívós és kitartó, a lakásban viszont békés és nagyon kedves. A vadászok gyakran tartják szabadtéri kifutóban, bár ez a kutya jobban érzi magát a lakásban, a gazdája közelében. Ez azonban nem jelenti azt, hogy féltétlenül engedelmes lenne: a függetlenségéhez erősen ragaszkodik, és olykor akaratos is tud lenni. Kiválóan fejlett a szaglása és a vadászösztöne.

Társas viselkedése

Ha már kölyökkorában alaposan hozzászoktatták a macskák és egyéb háziállatok társaságához, akkor gond nélkül együtt tud élni ezekkel az állatokkal. Fajtárasival rendszerint szintén zavartalan a kapcsolata, s a gyerekekkel is jól kijön; nagyon sokat eltűr, és nem sértődik meg egykönnyen. A vesztfáliai tacskókopó őszintén szereti az embereket. A látogatók érkezését ugyan ugatással jelzi, de aztán kedvesen üdvözli őket. Gazdája távollétében azonban megfelelő módon tudja őrizni a házat a betolakodóktól.

Szőrzetápolási igénye

E kutya szőrzete nem sok gondot okoz, elég hetente egyszer átkefélni egy sörtéjű kefével. A vedlési időszakban gumikefével lehet a leghatékonyabban eltávolítani az elhalt és kilazult szőrszálakat. A karmait röviden kell tartani.

Tanítása

A vesztfáliai tacskókopóra egyaránt jellemző a függetlenség és a gazdája iránti odaadás. A nevelése általában elég egyszerű, ha a gazdája nem feledkezik meg arról, hogy ezt a kutyát a vadak önálló felkutatására és nyomon követésére tenyésztették ki, ami azt jelenti, hogy hajlandónak kell lennie eltávolodni a gazdájától és önálló döntéseket hozni. A nevelés során ezért különösen nagy figyelmet kell fordítani a "hozzám!" parancsra.

Mozgásigénye

Ennek a kutyának kifejezetten sok mozgásra van szüksége; nem szabad arra kárhoztatni, hogy napjait a kandalló előtt töltse. Naponta legalább egy órát - de lehetőleg többet - kell szánni a hosszú sétákra, és nem szabad megfeledkezni arról, hogy vadászösztöne és szimata miatt hajlamos lehet messzire elkóborolni gazdájától. Később szintén szimata miatt hajlamos lehet messzire elkóborolni gazdájától. Később szintén szimata segítségével fog visszatérni arra a helyre, ahol utoljára látta a gazdit, ám zsúfolt környezetben ez sok gondot okozhat. A vesztfáliai tacskókopót ezért csak olyan helyen szabad elengedni a pórázról, ahol gazdája biztosan vissza is tudja hívni.

Alkalmazásai

Igen kedves és barátságos családi kutya lehet - főként akkor, ha bőven van egyéb tennivalója is. A valóságban elég kevesen tudnak annyi elfoglaltságot biztosítani amennyire szüksége volna. Annak aki szeret vadászni vagy nyomkövető próbákra járni, ez az eb ideális választás.

Egyéb: Alkalmazkodó, barátságos vadászkutya finom orral és nagy csapázószenvedéllyel. Főleg nyúl, róka és vaddisznó keresésére használják, de csapázásra is. Bátor, éber kutya, igénytelen, robusztus és kedves a gyerekekkel.

Kategória: Kopók / Német kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz