kutyafajtak.hu

Vidravadász kopó kutya / Otterhound

A vidravadászat a középkor óta népszerű Angliában. Itt indult el a 19.század során egy olyan kutyafajta kitenyésztése, amely a vidravadászatban jeleskedik. Több vízikopó keresztezésével jutottak el ehhez az Angliában oly népszerű fajtáig.

Testi adottságok

Erős, szívós, ügyes, ruganyos állat. A kan 60-68 cm, a szuka valamivel kisebb. Súlya 30-42 kg. Koponyája ívelt, orrnyerge hosszú és szögletes, orrtükre nagy és sötét. Élénk, kedves tekintetét nagy szemeinek köszönheti, amelynek színe a szőr színe szerint változhat. Szőrzete 5 cm hosszú, sűrű. durva, színe pedig szinte bármilyen lehet.

Jellem és alkalmazkodóképesség

Cseppet sem agresszív, inkább szelíd, kedves állat. Gazdájához hűséges, ismerősökkel is barátságos, ismeretlenekkel szemben nem annyira. Kicsit önfejű, ezért nevelése kitartást igényel. Ha nem részesül nevelésben, hajlamos a rombolásra, ha azonban foglalkozunk vele, jó kutya válhat belőle. Nem szeret otthon egyedül bezárva lenni, egyébként játékos és vidám kutya.

Gondozás és testmozgás

Rendszeres mozgást igényel, boldoggá teszi, ha egyszer-egyszer megfürdetik. Bundája fésülésén kívül nincs szüksége különösebb gondozásra.

Vidravadász kopó

Származási ország: Nagy-Britannia

Eredeti feladata: vadászkutya

Marmagassága: min. 63 cm

Jelleme

A vidravadász kopó barátságos, kiegyensúlyozott és kedves természetű, de meglehetősen szilaj kutya. Vidám és barátkozó, s eredeti céljának megfelelően nagyon kedveli a társaságot: nem magányos állat. Eléggé független is, és megvan a saját akarata is. Lakásban és kifutóban egyaránt tartható. Szívós állat, minden időjárást jól tűr.

Társas viselkedése

A vidravadász kopó remekül kijön a többi kutyával és a gyerekekkel egyaránt. Barátságosságában és nagy lelkesedésében azonban könnyen fellökheti a kisebb gyerekeket. Ha látogatók érkeznek, szívesen kiereszti erőteljes hangját, de leginkább csak azért, hogy barátságosan üdvözölje az érkezőket, bárkik is azok. Ebből nyilvánvaló, hogy nem ideális házőrző. A macskákkal és a család egyéb háziállatival való együtt tartása sem jelenthet gondot, feltéve, hogy már fiatalon megismerkedett velük.

Szőrzetápolási igénye

A vidravadász kopónak minél természetesebb megjelenésűnek kell lennie, ezért nem nyírják. A szőrzetet a lehető legritkábban kell kikefélni. A hallójáratokat tisztán kell tartani, a karmokat röviden kell tartani, a karmokat rövidre kell vágni, és néha célszerű megnézni, nem került-e szőr vagy szennyeződés a szemekbe.

Tanítása

A vidravadász kopót régebben nem tartották családi kutyaként, ezért nem tartozik a legengedelmesebb fajták közé, de ettől még sikeresen nevelhető. A legjobb eredményeket gyengéd, de következetes módszerekkel lehet nála elérni, a "bársonykesztyűs vasököl" elvét alkalmazva.

Mozgásigénye

Ennek a kutyának nagyon sok mozgás kell, de nem szabad elfelejteni, hogy ha érdekes szagot fedez fel, akkor hajlamos rá, hogy minden másról megfeledkezve elinduljon a forrás felé. A pórázról ezért csak ott engedhető el, ahol a gazdája az ellenőrzése alatt tudja tartani, és biztonságban van. A kertet alaposan körül kell keríteni.

Alkalmazásai

A vidravadász kopónak kiváló a szaglása, ezért tökéletesen alkalmas a cleanboot-ra és a nyomkövetésre.

Kategória: Kopók / Angol, Brit kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz