kutyafajtak.hu

Ír szetter kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/voros-ir-szetter-kutya#sigProIdfd72700036

Általános leírása

Színe: vörös, rozsdavörös, mahagónibarna, de a legkedveltebb a sötét égővörös. Marmagassága: 65-67 cm (kan), 58-65 cm (szuka). Súlya: 25-32 kg. Talán az egyik legszebb kutyafajta. Jó felépítésű. Hasonlít az angol szetterre, de fejformája nem annyira pointeres. Feje szikár és hosszú; koponyája ovális, pofája mérsékelten mély. Orra széles, orrlyukai tágak, orrtükre fekete. Állkapcsa erős; ajkai jól zárnak. Fogai fejlettek és nagyok. Szeme sötét, ragyogó, értelmes tekintetű. Füle lelógó, fejhez simuló, hegye V alakú; felső részén a szőrzet hosszabb. Nyaka hosszú, izmos, lebernyegmentes, szikár, szépen ívelő. Törzse mérsékelten hosszú. Háta rövid, egyenes, izmos, bordái szép ívűek. Ágyéka széles, erős, enyhén ívelő. Hasa felhúzott. Farka a hát vonalában ül; közepesen hosszú, lelógó, a csánkig ér. Mellső végtagjai erősek, egyenesek, hosszú csontozatúak. Hátulsó lábai erőteljes izomzatúak. Csánkja erős, a csánk alatti rész rövid, szikár. Mancsa ovális, domború; ujjai zártak. Szőrzete a fején, a mancsai elején, lábainak külső felületén, valamint a füle hegyén rövid és finom, teste többi részén mérsékelten hosszú, kissé hullámos és selymes. Farka alsó részén és lábai hátsó részén élén a szőr zászlót alkot.

Viselkedése, tulajdonságai

Szép külleme, jó tulajdonságai, könnyen kezelhetősége miatt nagy közkedveltségnek örvendő fajta. Kedves, simulékony, gazdáját nagyon szereti. Tenyészői azt mondják, hogy ahány kutya, annyi egyéniség, mindegyik más-más nevelést, elbánást igényel. Nagyon szereti a vizet, nagyszerűen úszik.

Története

A fajta Írországból származik. Eredetét tekintve csupán feltételezéseket ismerünk. Valószínűleg az ír vízispániel való keresztezésével jött létre, de logikusnak látszik az a feltevés is, hogy az angol szetterek,a gordon szetterek, a springer spánielek és a pointerek egyaránt részt vettek ennek a kutyának a kialakításában. Ezt a feltevés látszik igazolni az a körülmény is, hogy az ír szetterek többsége eredetileg vörös-fehér volt. Ez a színkombináció egyes tenyészetekben még ma is előfordul, bár meglehetősen ritkán. A XIX. század végén egy angol kutyakiállításon az ír szetterek kétharmad része már vörös volt, és ez nagyjából előre jelezte, hogy majdan milyen színváltozatot kedvelnek inkább a tenyésztők. Valamikor régen, különösen a vízi vadászatnál volt nélkülözhetetlen, mert még a jeges vízből is örömmel és bátran kihozta a lelőtt vadat.

Használhatósága

Bár kiváló vadászkutya, elegáns megjelenése, vonzó külseje és egyesek szerint kicsit rakoncátlan természete miatt inkább kedvencként, mint vadászkutyaként tartják manapság. Sok vadász szerint a többi szetternél kevésbé alkalmas vadászeb. Mindenesetre vadászkutyaként is, kedvtelésből tartott ebként is "megkeresi kenyérét". Szépsége biztosítja népszerűségét.

Ír szetter

Eredeti feladata: vadászkutya

Marmagassága: 54-66 cm

Súlya:

Jelleme

Jó természetű, értelmes, vidám és kedves eb. Nagyon erősen kötődik a gazdájához és a családjához, szeret részt venni mindennapi életükben, szabadtéri kifutóban nem érzi jól magát. Érzékenyen reagál a lakásban uralkodó hangulatra éppúgy, mint a goromba szavakra. Ha egyszer elszánta magát valamire, akkor igen akaratosan és makacsul viselkedhet. Amúgy szelíd és türelmes kutya, az agresszivitás idegen tőle. A lakásban rendszerint nyugodt (amennyiben eleget mozoghat), de amint a szabadba kerül, előtör belőle a szilaj, mozgékony és játékos természete. Az ír szetter általában keveset ugat. Kiváló a szaglása.

Társas viselkedése

Az emberekkel rendszerint barátságosan viselkedik. A szívesen látott vendégek és a hívatlan látogatók érkezését is ugatással jelzi - aztán mindenkit lelkesen üdvözöl. A gyerekekkel szemben barátságos és türelmes, és a fajtársaival is jól megfér. Ha kölyökkorában megfelelően szocializálták, akkor a macskákkal és egyéb háziállatokkal való kapcsolata sem okozhat gondokat.

Szőrzetápolási igénye

E fajta szőrzetét időnként meg kell nyírni, hogy eltávolítsák a felesleges - és az elhalt - szálakat. A nyírások közötti időben is le kell vágni néhányszor a talppárnák között és a fül lebenye alatt növő szőrt - az utóbbi helyen azért van erre szükség, hogy a hallójárat megfelelően szellőzzön, és ne gyulladjon be. A szőrzetet emellett hetente egyszer át is kell kefélni egy fémsörtéjű kefével. A kiállításokon versenyeztetett kutyák ápolása természetesen jóval több figyelmet igényel: ezeket általában úgy nyírják, hogy oldalról még "áramvonalasabbnak " tűnjenek.

Tanítása

Az ír szetter tanítása általában nem különösebben nehéz feladat, de a gazdájának számítania kell arra, hogy időnként előtör a fajta természetének akaratos oldala. Elég értelmes ahhoz, hogy felfogja, mint akarnak tőle, de ha kényszeríteni próbálják, vagy ha aránytalanul kemény módszereket alkalmaznak vele szemben, akkor határozottan ellenszegül. Ilyenkor igen makacs lehet, és idővel kezelhetetlenné válhat. Ezt elkerülendő, az alapvető szabályokat kedves, de határozott és következetes módon kell megtanítani neki. Hiba lenne azt várni, hogy az ír szetter élvezni fogja a sokszor megismételt gyakorlatokat - ilyenkor egyszerűen elveszíti az érdeklődését.

Mozgásigénye

Az ír szetternek viszonylag sok mozgásra van szüksége. Hosszú sétákat kell tenni vele, vagy hagyni kell, hogy a gazdája mellett fusson (de csak ha már teljesen felnőtt). Egyes ír szetterek hajlamosak nekiiramodni, ha valami, ha valami érdekes szag üti meg az orrukat. Már egészen fiatal korától kezdve arra kell nevelni, hogy parancsra azonnal térjen vissza a gazdájához.

Alkalmazásai

Az ír szetterek legtöbbjét ma már társként tartják, és gyakori szereplője a kutyakiállításoknak is. Aki vadászni szeretne egy ilyen kutyával, az olyan kölyköt keressen, amelyik vadászkutya-vérvonalból származik.

Kategória: Szetterek, Retriverek / Ír kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz