kutyafajtak.hu

Weimari vizsla kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/weimari-vizsla-kutya#sigProId389e383833

Az elmúlt száz évben és napjainkban is ezt a fajtát tekintik a német vadálló kutyák csoportjában állók a legrégibbnek, a 19. század elején kezdték el tenyészteni, Weimari Hercegség területén. Később megjelent a hosszú szőrű variáns is.

Testi adottságok

Közepes vagy nagy termetű, izmos kutya. A kanok marmagassága 59-80, a szukáké 57-65 cm, súlyuk 30-40, illetve 25-35 kg. Feje arányosan viszonyul testméretéhez, stopja enyhe, arcorri része hosszú, erős, orrtükre májvörös. Kerek szeme borostyánszínű, a kölyökkutyák esetében még világoskék. Füle hosszú és kerek. A rövid szőrű változat szőrzete tömör, nagyon sűrű, érdes hatást keltő, mégis sima. A hosszú szőrű variáns bundája selymesebb. Mindkettő változat szőrszíne lehet a szürke bármilyen árnyalata. Az apró fehér foltok is megengedettek.

Jellem és alkalmazkodóképesség

Szenvedélyes és kitartó a munkában, társként pedig barátságos és toleráns. A megfelelő eredmény eléréséhez kitartó, kemény nevelésre van szükség. Vidám és intelligens, bár időnként makacs. Családjával csak akkor boldog, ha érzi a teljes elfogadást. Annak ellenére, hogy nagy kedvességről ad tanúbizonyságot, természete túl heves ahhoz, hogy biztonságban tudhassunk mellette gyermekeket, mert játék közben előfordulhat, hogy felökleli őket. Bármilyen környezetet meg tud szokni, de lakásban nem képes élni. Nagyon igényeli a szabad levegőt, ahol levezetheti felesleges energiáit.

Gondozás és testmozgás

Ahogy említettük, sok mozgást igényel, de gyakorlatilag ez az egyetlen dolog, amire gazdájának ügyelnie kell, hiszen semmilyen más különleges gondozást nem igényel.

Weimari vizsla

Származási országa: 57-70 cm

Eredeti feladata: vadászkutya

Jelleme

A weimari vizsla barátságos, energikus kutya, amely szívesen dolgozik, és igen kitartó. Értelmes, okos és viszonylag könnyen nevelhető. Éber eb, amely szükség esetén meggyőző módon védelmezi a családot a betolakodóktól. Kiemelkedően jó a szaglása.

Társas viselkedése

Ez a kutya általában barátságosan viselkedik a gyerekekkel. Ha kölyökkorában megfelelően hozzászoktatták a macskák és egyéb háziállatok társaságához, akkor rendszerint azokkal is jól kijön. A saját fajtársaival is. Eléggé éber, de az idegenekkel nem különösebben tartózkodó vagy barátságtalan.

Szőrzetápolási igénye

A rövid szőrű weimari vizsla szőrzetével viszonylag keveset kell törődni. ELég, ha néha átdörzsölik egy kopókesztyűvel, hogy eltávolítsák az elhalt és kilazult szőrszálakat. A hosszú szőrű változattal sincs több tennivaló. A szőrét egy kutyakefével kell átkefélni, majd hosszabb szőrű részeket ajánlatos ki is fésülni. A füleket rendszeresen ellenőrizni kell.

Tanítása

Ez a kutya viszonylag gyorsan tanul. Nagyon szeret a gazdája kedvében járni, és elég értelmes ahhoz, hogy felfogja, mit akarnak tőle.

Mozgásigénye

A weimari vizsla népszerű vadászeb, de nem feltétlenül kell vadásznia ahhoz, hogy jól érezze magát. Az azonban fontos, hogy sokat mozoghasson, és legyenek elvégezendő feladatai. Naponta legalább egy órát kell töltenie póráz nélküli szaladgálással és játékkal, úszással vagy apportírozással. Ha lehetőséget kap rá, hogy a szabadban vezesse le energiáit, a lakásban nyugodtan fog viselkedni. A fajta ezért főként a sportos életmódú embereknek ajánlható, akik szívesen csinálnak valamit együtt a a kutyájukkal.

Alkalmazásai

Ezzel a kutyával szárnyas és négylábú vadra egyaránt érdemes lehet vadászni. Nem csak jelezni és apportírozni tudja: fel is tudja kutatni, és követni a nyomot.

Kategória: Vizslák, Pointerek / Német kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz