kutyafajtak.hu

Wetterhoun kutya

Származási országa: Hollandia

Eredeti feladata: vadászkutya

Marmagassága: min. 35 cm

Jelleme

A wetterhoun józan kutya, amely fizikailag soha nem kíméli magát. Noha ragaszkodik a gazdájához, eléggé önálló eb, és eléggé csökönyösen tud viselkedni, ha úgy érzi, hogy a kapott parancs értelmetlen. Kétségtelenül értelmes fajta, bár néha kissé érzékeny; kiváló a szaglása. Az idegenekkel szemben olykor tartózkodóan viselkedhet. Kiváló őrkutya, amely szükség esetén meg is védi a házat és a családját a betolakodóktól. A legtöbb egyede szeret úszni. Nem hajlamos arra, hogy egyedül messzire kóboroljon, és általában nemigen csatangol el a kertből sem. Szívesen él a szabadban vagy kifutóban, feltéve, hogy gyakran érintkezhet a gazdájával és a család több tagjával, és naponta elviszik sétálni.

Társas viselkedése

A családjával szemben szelíd természetű, megbízható és barátságos kutya; ugyanez mondható el a családhoz tartozó és az idegen gyerekkel való viszonyáról is, feltéve, hogy tisztességesen bánnak a kutyával. A számára ismeretlen látogatókkal - akiknek érkezését ugatással jelzi - általában tartózkodó, de a család barátait lelkesen üdvözli. A többi kutyával és az egyéb háziállatokkal rendszerint jól kijön.

Szőrzetápolási igénye

A wetterhoun szőrzete általában nem igényel túl sok törődést. Elég, ha időről időre átfésülik egy ritka fogú fémfésűvel, és ellenőrzik a fülét, nem gyűlt-e meg benne a piszok.

Tanítása

Ez a fajta nem való azoknak, akiknek még nincs tapasztalatuk a kutyák nevelésében. Értelmes, gyorsan tanuló eb, ugyanakkor elég akaratos is ahhoz, hogy ha nem látja értelmét egy utasításnak, akkor azt ne is hajtsa végre. A legjobb eredményeket türelemmel, következetességgel és sok szeretettel lehet elérni nála.

Mozgásigénye

A wetterhoun nagyon szeret a szabadban lenni, a lakásban való tartásra kevéssé alkalmas. Elég sok mozgásra van szüksége. Nagyon szeret úszni és az erdőben, póráz nélkül sétálni, a labdázás és más hasonló elfoglaltságok viszonylag hidegen hagyják. A lakásban nyugodtan viselkedik.

Alkalmazásai

Kiváló őrkutya lehet egy vidéki gazdaságban, automatikusan magára vállal bizonyos feladatokat, például a házőrzést és a kártevőirtást. Emellett vadászni is lehet vele, főként nehéz terepen vagy mocsaras vidéken. Mivel azonban nem tartozik az igazán könnyen tanítható vadászkutyák közé, csak igazi kutyabarátoknak és lelkes vadászoknak ajánlható.

Holland fajta. Feje nagy, orrháta egyenes, orrtükre fekete, fogai erősek. Füle kicsi, lelóg. Szeme nagy, ovális, barna. Háta egyenes, fara enyhén csapott. Mellkasa mély, hasa valamennyire felhúzott. Marmagassága 55 cm;testtömege 15-20 kg.

Kategória: Egyéb vadászkutyák / Holland kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz