kutyafajtak.hu

Whippet kutya

A whippet kutya általános leírása

A whippet színe nagyon változatos, az összes ismert kutyaszín-változatban tenyésztik. Marmagassága: 45-48 cm. Súlya: 9-10 kg. Pontos mása az angol agárnak, de jóval kisebb. Kecsesség és egyfajta elegáns szépség jellemzi. Feltehetőleg a drótszőrű foxterrier "bekeverése" miatt alakult ki kétféle változat: a rövid szőrű, és a drótszőrű whippet.

A whippet kutya állkapcsa erőteljes, ollós harapású, fogazata szabályos. Orrtükre fekete, a kék színű kutyákon kékes árnyalat megengedett szín. A fehér és csíkos példányok foltos orrtükre is szabályos. Szeme sötét, fényes. Füle kicsi, vékony, csak izgalmi állapotban áll fel. Nyaka hosszú, elegáns, izmos.

A whippet mellső végtagjai függőlegesek, egyenesek, a lábtő rugalmas rugalmas és erős. Mellkasa mély, és tágas. Háta széles, egyenes, izmos, az ágyéktájon határozott ívelésű. Ágyéka erős, testvonala hátrafelé lejtős. Hátulsó végtagjai szélesek, combjai erős izomzatúak. A csánkja is rendkívül erős. Farka hosszú csánk alá ér. Mancsa szilárd, ujjai jól elkülönülnek. Talppárnája erőteljes, vastag. Szőrzete rövid, sűrű, finom. Arányos felépítésű, formás kis kutya; "mindene a helyén van".

A whippet viselkedése, tulajdonságai

A whippet egy könnyen kezelhető, tanítható fajta. "Rámenős", de kennelben, falkában tartva nem túl agresszív - nehéz helyzetekben azonban hamar a megmutatkozik a híres "oroszlánszíve". Intelligens, rendkívül kedveskedő, sok mozgást igénylő kutya, mely a gyerekeket különösen szereti. Kellemes kísérő és társ. Lakásban és kertben is gond nélkül tartható.

A whippet története

A whippet lényegében egy "miniatűr" angol agár, melyet eredetileg versenycélokra tenyésztették ki (az utolsó versenyagarak egyike). Története viszonylag rövid, ezért pontosan nyomon követhető. Több mint száz évvel ezelőtt kezdték el keresztezni észak-angliai bányászok kisebb termetű angol agarakat a foxterrierekkel, hogy gyors és ügyes nyúlvadászokat hozzanak létre.

Fáradozásukat siker koronázta, s a whippet jelenlegi "tiszta", karcsú formája végül is a többi agárnál jóval kisebb olasz agárral való keresztezése révén alakult ki. Hazájában, Angliában a whippet kutya az angol agárhoz hasonló feladatra van kiképezve: mezei és üregi nyúlra vadásznak vele. Ausztráliában ügyes patkányfogóként ismeretes.

Rendkívül nagy becsben tartott versenykutya, mert ez a törékeny kis állat milyen fantasztikus sebességre képes. Ami pedig még ennél is meglepőbb: rendkívül ellenálló a szélsőséges éghajlati viszonyokat nagyon jól tűri.

Whippet

Származási országa: Anglia

Eredeti feladata: versenykutya

Marmagassága: -

Súlya: -

Jelleme

A whippet vidám, eleven, élénk és szelíd kutya, amelynek kiváló az alkalmazkodókészsége. Kiegyensúlyozott természete van, és rendszerint igen szoros kapcsolatot alakít ki a gazdájával és a családjával. Összességében eléggé engedelmes fajta. A lakásban nyugodt és kedves, alig ugat. Egyes példányai éberek, de nem mindegyik. Erős a vadászösztöne, de általában nem annyira, mint sok más agáré.

Társas viselkedése

A gyerekekkel nagyon többnyire nagyon jól kijön. Nem az a fajta, amelyik lelkesen üdvözöl minden vendéget vagy járókelőt, de azért mindig barátságosan viselkedik. A többi kutyával való kapcsolata ritkán jelent problémát. Nem különösebben hajlamos a verekedésre. Ha fiatal korától kezdve hozzájuk szokott, a lakásban tartott macskákkal is teljes békességben tud élni. Mivel azonban veleszületett hajlama van a menekülő állatok üldözésére, a lakáson kívül nagyon oda kell rá figyelni.

Szőrzetápolási igénye

A fajta szőrzete nem igényel túl sok törődést - elég időnként kikefélni egy puha kefével, aztán kifényesíteni egy kopókesztyűvel. A karmait röviden kell tartani. Mivel egyes whippetek hajlamosak a fogkövesedésre, nem árt rendszeresen ellenőrizni fogait - a fogkőlerakodás eleinte csak a hátsó zápfogakon jelentkezik.

Tanítása

Noha a whippet általában könnyebben tanítható, mint a hasonló fajták többsége, a gazdájának soha nem szabad megfeledkeznie arról, hogy agárral van dolga. A nevelés során változatosságra kell törekedni, és a helyes viselkedés jutalmazására, hogy a kutya számára élvezetes maradjon. Ez nagyon fontos. Ha így nevelik, a whippet igen sok parancsot képes lesz megtanulni, bár soha nem lesz feltétel nélkül engedelmes.

Mozgásigénye

Ez a kutya az agarak közé tartozik, egész testfelépítése a száguldást és a vadászatot szolgálja. Érthető tehát, hogy sok mozgásra vaj szüksége - már csak azért is, hogy megőrizze testének gyönyörű vonalait.

Alkalmazásai

A whippetet pályaversenyzésre tenyésztették ki - ebben a sportágban még ma is jeleskedik, és rengeteg örömet talán benne. A műnyulas agárverseny szintén megfelelő a számára. Társként is nagyon népszerű.

Kategória: Agarak / Angol, Brit kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz