kutyafajtak.hu

Nagy Japán kutya

A Nagy japán kutya az amerikai típusú Akita inu hivatalos neve.
Tehát "Amerikai Akita Inu" = "Nagy Japán Kutya" :)

Az Akita kutyafajta Japán nemzeti kincsének számít, miközben az Egyesült Államokban kialakult egy merőben eltérő altípus, amit Amerikai akitának ismertek világszerte. Mivel Japán annak a típusnak a "megszüntetését" nyilvánvalóan nem tudta volna elérni, ezért egyszerűbb volt "szétválasztani a két fajtát".

Így vált hivatalosan is elismert fajtává az amerikai típus, de hogy az "akita" szó szerepeljen az új kutyafajta nevében, ezért kellett neki hivatalosan a "Nagy japán kutya" nevet adni.

A Nagy japán kutya nagyobb és erősebb, mint a japán típusú akita - ez az elmúlt 50-60 év keresztezéseinek az eredménye. A legfeltűnőbb különbség azonban a szőrzet színében van. A Nagy japán kutya gyakorlatilag bármilyen színű lehet, továbbá rendkívül gyakori náluk a fekete maszk a fejen.

Ezt a fajtát csak néhány éve ismerték el, ezért ezen a honlapon is még Amerikai akita néven hivatkoztunk rá először. Azon az oldalon több információt találsz róla. Az "inu" egyébként kutyát jelent japánul, hivatalosan nem kell a kutya nevébe.

Amerikai Akita Inu

(Japán) Akita Inu

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz