kutyafajtak.hu

(Hosszú szőrű) Skót juhászkutya

A hosszú szőrű skót juhászkutyát sokan a világ legszebb kutyájának tartják. Elegáns, kecses megjelenése, gyönyörű szőrzete valóban szemet gyönyörködtető látvány. Ráadásul ez a kutyafajta nemcsak szép, hanem igazán intelligens is: kitűnő felfogókészsége gyors taníthatóságra és sokféle feladat elvégzésére teszi alkalmassá. Legendás hűségét ismerjük a Lassie hazatér című történetből is. Gyermekszeretete, gazdája iránti rajongása valóban olyan, mint azt a regényből / a filmből megismerhettük.

Magyar / idegen név:Hosszú szőrű skót juhászkutya, skótjuhász / Collie, Rough collie
Származási hely / feladat:Észak-Anglia, Skócia / Juhászkutya
Marmagasság / Súly:51 - 61cm / 18 - 29,5 kg
Várható életkor / alomszám:14 – 16 év / 6 – 9 kölyök

A skót juhászkutya története

Ez a kutyafajta Skóciából származik, ahogy a neve is mutatja. Az 1800-as években a szigeteken általánosan elterjedt fekete színű juhot colley-nak nevezték az óangol coll (fekete) szó alapján. A juhokat terelő kutyákat pedig egyszerűen colley kutyáknak hívták, ebből lett a mai collie. Johannes Caius angol orvos közel 550 évvel ezelőtt így írt a collie-ról: "ez a fajta a tulajdonosának hangjára, fütyülése hallatára és látására... az elkóborolt juhokat pontosan gazdája kívánságának megfelelően tereli. Ezáltal a juhász fáradság és futkosás nélkül vezetheti a nyáját kívánsága szerint előre vagy hátra, jobbra vagy balra, avagy tarthatja egy helyben." Skócia hegyeiben ezek a kutyák nagy értéket képviseltek. A nyájak őrzésére, vásárra hajtásukra, új legelőkre terelésükre több embert kellett volna alkalmazni, s az ő munkabérük a juhtartó minden hasznát felemésztette volna. A collie később jól bevált szanitécnek, hírvivő és őrző-védő kutyának is.

A skótjuhász hosszú, sűrű, az időjárás viszontagságaival szemben ellenálló szőrzete a skót felföld hideg éghajlatának hatására alakult ki. Kecses alakja, elegáns megjelenése későbbi fejlemény. A skót juhászkutya történetében az jelentette a fordulópontot, amikor 1860-ban Viktória királynő ellátogatott Balmoralba. A collie-t meglátnia és megszeretnie néhány pillanat műve volt. Megvásárolt néhány példányt, és hazavitte a windsori királyi kennelbe. A hosszú szőrű skót juhászkutya így került hirtelen az érdeklődés középpontjába, s a gazdagok versengtek a legszebb példányokért, még Amerikából is. A kutyatenyésztés történetében először fordult elő, hogy egy eb ára egy kisebb vagyonnak felelt meg: egyetlen skót juhászkutyáért 1000 angol fontot (akkor 2400 dollárt!) fizettek ki. Ekkoriban kezdtek törekedni az egyre elegánsabb megjelenés kialakítására. Ehhez állítólag orosz agarakat és gordon szettereket használtak, de ez nem bizonyított.

Az ősi "collie" fajtából több mai kutyafajta alakult ki: [új ablakban nyílnak]

A skót juhászkutya megjelenése:

A színe vagy tricolor (fekete, vörös és fehér), vagy bicolor (vörös és fehér), vagy blue-merle (kékesszürke alapon fekete foltos). A hosszú szőrű skótjuhász kan marmagassága 56-61 cm, a szukáé pedig 51-56 cm. Súlya: a kanoknál 22-29, 5 kg, a szukáknál 18-25 kg. Megjelenése kifejezetten szemet gyönyörködtető. Füle különleges formájú: félig felálló, előrebicsakló hegyű. Az egészen felálló fül hibának számít, mert idegen kifejezést ad a skót juhászkutya fejének. De éppígy a nagyon behajló fül sem jellemző. A fül formájára való kitérés nem felesleges részletezés, mert a skót juhászkutya fülének a küllem mellett más jelentőse is van. Ezek a testrészek úgy fordulnak a gazda felé, mint a hangfelfogó készülékek. Segítségükkel a kutya sok kilométer távolságról meghallja a juhász füttyjelét, akár még a hangát is. Feje hosszú, elkeskenyedő. Az orrtükre fekete. Szeme közepes nagyságú, mandula alakú, sötét. Nyaka erős, izmos, enyhén ívelő. Mellkasa mély, ágyéka erős, ívbe hajló. Hátulsó végtagjai jó izomzatúak. A mellső végtagok egyenesek, erősek. Farka közepesen hosszú, nyugalmi állapotban lelóg. A hosszú szőre collie szőrzete sűrű, nem gyapjas, kemény tapintású. A kutya nyakán, a hátsó lábakon és a farkon a szőrzet dús zászlóként jelenik meg, az arcorri részen és a füleken viszont rövid.

A skót juhászkutya jelleme, tulajdonságai

Vidám alaptermészetű kutyafajta, amely tele van energiával. Kedveli a társaságot, érzékeny és odaadó. Erősen kötődik a gazdájához, és nem ugat sokat. A skót juhászkutya jelleme Eric Knight: Lassie hazatér című regényéből sokaknak vált szimpatikussá. (Ha filmben nézed, akkor ezt a Lassie hazatér verziót válaszd!) A collie intelligenciája egészen rendkívüli. Észreveszi és megérti a környezetében zajló eseményeket, ezért kiváló őrzőkutya. A gyerekeket különösen elszántan védelmezi. Szeret dolgozni, engedelmes, tanulékony. Nemcsak a hallása kiváló, hanem a látása is kifejezetten éles.

A skót juhászkutya társas viselkedése

Igazi társasági kutya, kifejezetten jól kijön más kutyákkal és a háziállatokkal. A gyerekekkel kedves és türelmes, és ahogy már említettük, igen erős benne a védelmezésükre való hajlam. Az ismerősöket és a szívesen látott vendégeket barátságosan fogadja. Ha viszont idegent vesz észre, akkor éberen figyel és meg is védi a család otthonát, főleg akkor, ha egyedül van.

A skót juhászkutya szőrzetápolási igénye

Mivel a hosszú szőrű skót juhászkutya igen dús szőrzettel rendelkezik, hetente legalább egyszer alaposan ki kell fésülni és át kell kefélni a szőrét. A különösen sűrű részeken egészen a bőrig érdemes kefélni, hogy a szőr ne gubancolódjon össze. A vedlési időszakban ezt naponta ajánlott elvégezni, egyébként a ház tele lesz elhullajtott kutyaszőrrel.

A skót juhászkutya tanítása

Szívesen és gyorsan tanul. Örömmel végzi el a feladatokat, amelyek elé gazdája állítja. A skót juhászkutya tanítása során a legjobb eredményeket a hanghordozás változtatásával lehet elérni. Fontos megjegyezni, hogy rendkívül érzékeny kutyafajta, és ha felemelt hangon beszélnek hozzá, az komoly lelki fájdalmat okoz neki. A kemény módszerekkel való nevelése tilos! Ugyanakkor nem szabad elhanyagolni a fiatal kölyök alapos szocializációját, hogy a felnőtt skótjuhász kutya kiszámítható módon reagáljon minden helyzetre és ingerre.

A skót juhászkutya mozgásigénye

A skót juhászkutya nagy mozgásigényű, igényli a rendszeres, hosszú sétákat. Ha néha ezek kimaradnak, az még nem okoz gondot számára. Kedvenc időtöltései közé tartozik a labdázás, az apportírozás és a póráz nélküli szaladgálás-hancúrozás. A kutyafajta egyik nagy előnye az, hogy nem hajlamos elcsavarogni séta közben. Nem hagyja el territóriumát, és póráz nélkül sem távolodik messzire gazdájától. Meg lehet bízni benne. A skót juhászkutya sétáltatása kifejezetten megnyugtató időtöltés. A collie a lakásban nyugodtan viselkedik.

A skót juhászkutya alkalmazásai

A skót juhászkutya azoknak a családoknak ajánlható kimondottan, ahol barátokra vágyó gyermekek vannak, vagy ahol a felnőttek is sportos életmódot folytatnak. A collie több kutyás sportban is kiváló eredményekre képes. Szépsége mellett ugyanakkor kiváló munkakutya. Az utóbbi időben egyre kevesebb példány kiképzésével foglalkoznak, pedig mindenképpen több figyelmet érdemelne kiváló értelme, érzékszervei, munkaszeretete és dinamizmusa miatt. Rajongói szerint a skót juhászkutya tud a legjobban küzdeni, ha kell. Vitathatatlanul kellemes kísérő, páratlanul hűséges társ.

Kategória: Pásztorkutyák / Angol, Brit kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz