kutyafajtak.hu

Terrierek

Napjainkban a legtöbb terrier elveszítette eredeti feladatát és társállatként tartják. Viszont érdemes tisztában lennie a különböző fajták eredeti vérmérsékletével, mert nem biztos, hogy más hobbiállatokkal jól ki fognak jönni - pláne ha azok eredetileg prédaállatok voltak.

Népes család a terriereké: egyes szakkönyvek 30, újabb források szerint már 34 változatot emlegetnek! A különböző fajták kialakításában vitathatatlanul Anglia szerezte meg a legtöbb érdemet. Az egyes típusok lényegében tájként formálódtak ki. Erre utalnak az elnevezések is: boston, yorkshire, bedlington, airedale, stb. Legyen azonban bármennyi változatuk, lényegében valamennyi terriernek azonosak a fizikai vonásai, a harciasság, bátorság, kihívó viselkedés, harapós természet, erős izomzat, kemény állkapocs, általában durva szőrzet és rendszerint rövid farok jellemzi ezeket a kutyákat.

Eredeti személyiségüket tekintve rettenthetetlen vadászok és nagy kötekedők. A legkisebb provokációra is azonnal verekedni kezdenek. Hasonlóan az őrző-védő kutyákhoz, a terrierek sem érzik a fájdalmat, legalább is nem nagyon adják tanújelét. Egyesek szerint azért, mert nyaktáji és váll környéki bőrfelületük rendkívül kemény, érzéketlen. Persze leginkább arról lehet szó, hogy terrierek - a céltudatos tenyésztés eredményeként - nagyon harcos, rámenős kutyák, nem rettenti el őket a fájdalom. Újra és újra támadnak, bármilyen sebeket is szereznek harc közben.

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz